Van Nistelrooy redt United met twee doelpunten

Ruud van Nistelrooy heeft Manchester United gisteren op sensationele wijze een plaats in de vierde ronde van het FA-Cuptoernooi bezorgd. De Nederlandse spits kwam in Birmingham tegen Aston Villa vlak na rust als invaller in het veld, toen United met 2-0 achter stond. Nadat de Noor Sølskjaer de achterstand had verkleind, maakte Van Nistelrooy binnen twee minuten twee prachtige doelpunten en bepaalde daarmee de eindstand op 3-2 in het voordeel van United.

De bezoekende toeschouwers van de winnende ploeg stormden van blijdschap het veld van Villa Park op. Zij omhelsden Van Nistelrooy, die zich met enige moeite een doorgang naar de spelerstunnel wist te banen. Van the Man, zoals hij in navolging van de Noord-Ierse zanger Van Morison wordt genoemd, was de laatste weken al geweldig op dreef en hielp Manchester aan vijf opeenvolgende competitiezeges. Tegen Aston Villa scoorde hij binnen een minuut; eerst met een snoeiharde volley, vervolgens met een subtiele passeerbeweging.

Dankzij Van Nistelrooy, die aanvankelijk wegens vermoeidheid en een opspelende spierblessure rust werd gegeund door zijn coach Alex Ferguson, ontsnapte United aan een vroegtijdige uitschakeling in het prestigieuze FA-Cuptoernooi. Na een 0-0 ruststand kwam Aston Villa op een 2-0 voorsprong door een treffer van Ian Taylor en een eigen doelpunt van Phil Neville.

Ferguson prees na afloop het spel van Van Nistelrooy. ,,Hij heeft 19 miljoen pond (30 miljoen euro, red) gekost, maar hij is elke penny waard die we voor hem hebben betaald'', aldus de Schot. Van Nistelrooy maakte tegen Aston Villa zijn dertiende en veertiende treffer in de laatste twaalf wedstrijden voor United. In de competitie staat hij op dertien doelpunten in 21 wedstrijden.

In de laatste twintig minuten werd de thuisploeg overspeeld door United, dat toen in de vertrouwde opstelling met twee spitsen en vier middenvelders speelde. Sterspeler David Beckham, wiens contractbesprekingen tot interne verdeeldheid hebben geleid, kreeg eindelijk weer een basisplaats. De aanvoerder van het Engelse elftal ging na afloop op de schouders bij de uitzinnige fans.

Ferguson maakte zich na afloop boos over het gedrag van de United-supporters. De Engelse voetbal heeft al aangekondigd naar aanleiding van de `pitchinvasions' eerder die dag waren fans in Cardiff bij Cardiff-Leeds United (2-1) het veld opgestormd een onderzoek in te stellen en indien nodig straffen uit te delen.