Uitgeprocedeerd Iraans gezin uit azc verwijderd

Het Iraanse gezin Orouji is vanochtend met harde hand een asielzoekerscentrum in Dronten uitgezet. De moeder, die bij de uitzetting flauw viel, en haar twee dochters zijn overgebracht naar een noodopvang in de buurt van het attractiepark Six Flags. De vader heeft hernia en mag wel in het azc blijven. De Iraniërs zijn uitgeprocedeerd.

Drie jaar geleden werd hun eerste asielaanvraag afgewezen. De tweede aanvraag loopt nog, maar volgens de nieuwe Vreemdelingenwet mogen uitgeprocedeerde vluchtelingen geen beroep meer doen op voorzieningen, dit om ze aan te sporen Nederland vrijwillig te verlaten. Volghens VluchtelingenWerk laat de actie van gemeente Dronten, die de noodopvang financiert, zien hoe `dubbel' het beleid is. De uitzetting van de moeder en haar twee dochters was aanvankelijk gepland kort voor de jaarwisseling, maar in verband met de overgang naar de euro was er te weinig politie beschikbaar om de verwachte demonstratie in goede banen te leiden. Vanmorgen protesteerden ongeveer honderd medescholieren van de dochters tegen de uitzetting. Dochter Nazila (21) studeert voor tandartsassistente, Nazanin (15) zit op het vwo. Of en wanneer ze Nederland worden uitgezet, is onduidelijk.