`Tweede Kamer werd onjuist geïnformeerd'

Minister Korthals (Justitie) heeft de Tweede Kamer eind vorig jaar mogelijk verkeerd geïnformeerd over het aantal verdachten die als gevolg van het cellentekort zonder voorarrest met een dagvaarding naar huis worden gestuurd.

Korthals maakte tijdens een interpellatiedebat melding van twaalf heenzendingen. Het CDA zegt over aanwijzingen te beschikken dat het werkelijk aantal heenzendingen toen al veel hoger was.

Korthals moet zo snel mogelijk opheldering geven over het werkelijke aantal heenzendingen van met name drugskoeriers als gevolg van het cellentekort, zo hebben de Kamerleden Rietkerk (CDA) en Van Oven (PvdA) inmiddels aan de voorzitter van de Kamercommissie voor Justitie laten weten. Desnoods moeten Tweede Kamer en de minister daarvoor het kerstreces onderbreken, vindt Rietkerk. Alleen al de celproblematiek op Schiphol maakt volgens hem duidelijk dat het werkelijke aantal heenzendingen veel hoger is dan de twaalf waarover Korthals sprak.

Als gevolg van het cellentekort zijn vorig jaar, behalve die twaalf heenzendingen, 250 gedetineerden vroegtijdig vrijgelaten, zo liet Korthals in dat interpellatiedebat weten.

,,Toen heeft de Kamer al uitgesproken dat heenzending `aan de voordeur' onaanvaardbaar was'' , aldus Rietkerk. ,,Als nu blijkt dat het om substantieel hogere aantallen gaat dan de minister genoemd heeft, heeft Korthals wat mij betreft een fors probleem.''

De problematiek van het cellentekort is sinds begin vorige maand onder extra druk komen te staan, sinds justitie in Haarlem op Schiphol aangehouden drugskoeriers zonder voorarrest met een dagvaarding naar huis stuurt. De druk op de celcapaciteit voor Schiphol was toen al zo groot dat de Haarlemse hoofdofficier van justitie H.Wooldrik het college van procureurs-generaal voorstelde om ook opgepakte buitenlandse drugskoeriers met minder dan een kilo narcotica met een dagvaarding heen te zenden. Hij deed dat in brief die vorige week vrijdag via RTL4 uitlekte. De brief was gedateerd op 3 december, 15 dagen voordat Korthals de Tweede Kamer informeerde. Rietkerk wil onder meer opheldering van de minister, waarom hij in dat laatste debat met de Kamer niet over Wooldriks brief heeft gerept.

Aanhouding van zogenoemde bolletjeskoeriers stuit op problemen, omdat er onvoldoende observatiecellen zijn waar zij kunnen worden opgesloten totdat de bolletjes daadwerkelijk het lichaam hebben verlaten. Justitie is daarbij afhankelijk van één toiletcel op Schiphol zelf en elf in het penitentiaire ziekenhuis in Scheveningen.