Terugloop bedrijven met beursnotering

Vorig jaar hebben meer bedrijven de beurs verlaten dan er bij zijn gekomen. Tegenover 159 vertrekkers staan 45 debutanten op Euronext, de fusiecombinatie van de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel.

Dat blijkt uit cijfers die de beursorganisatie vanochtend heeft bekendgemaakt. De geschrapte noteringen zijn het gevolg van fusies, overnames of faillissementen. Sommige noteringen verdwenen doordat ondernemingen hun noteringen in Parijs, Brussel en Amsterdam samenvoegden. In Amsterdam verdwenen in totaal 22 bedrijven van het koersenbord. Door het slechte beursklimaat liep het aantal beursgangers met meer dan de helft terug. Per saldo zag de beursorganisatie het aantal noteringen met 114 slinken, een teruggang van 7 procent.

Ook de omzet in aandelen liep terug, zij het licht. De handel in aandelen kromp in 2001 met 2 procent. Beleggers deden in 2001 voor 1.668 miljard euro transacties tegen 1.703 miljard een jaar eerder.

De beleggersactiviteit in opties en termijncontracten trok vorig jaar aan. Er werden in 2001 ruim 22 procent meer contracten verhandeld dan in 2000. Die groei is volledig aan opties toe te schrijven, een activiteit waarin Amsterdam traditioneel sterk is. Het aantal verhandelde opties steeg met 53 procent. Vooral de interesse voor aandelenopties was groot. De jaaromzet steeg met 68 procent naar ruim 140 miljoen contracten. Het aantal verhandelde opties op de index steeg met 27 procent. De handel in termijncontracten (futures), een activiteit die vooral door profesionele beleggers wordt gebezigd, daalde met 49 procent.

De omzet per transactie is gestegen. Of dit betekent dat veel kleine beleggers zijn afgehaakt in het matige beursjaar is onbekend. Volgens de fusiebeurs van Amsterdam, Parijs en Brussel bedroeg het gemiddelde aan dagelijkse transacties in aandelen 6,59 miljard euro. In 2000 lag dat gemiddelde nog op een record van 6,73 miljard euro.

De vermindering van de handel in aandelen is niet ten einde. In december daalde het aantal transacties naar 8,9 miljoen, 9 procent lager dan dezelfde maand het jaar ervoor. December kende in 2001 echter tien vrije dagen kende, een hoger aantal dan normaal. Dit kwam mede door de voorbereidingen voor de introductie op de euro. Zo was de Amsterdamse beurs op oudjaarsdag gesloten, in tegenstelling tot het voorgaande jaar.

De totale waarde van de aan de beurs genoteerde aandelen liep vorig jaar sterk terug. Mede door het slechte beursklimaat daalde die met 14 procent naar 2.070 miljard euro.