`Slechtste weer in veertig jaar' isoleert Athene

Na drie dagen van hevige sneeuwval is de weerssituatie in Griekenland vandaag verbeterd. In het centrum van de hoofdstad Athene ligt geen sneeuw meer, maar in talrijke woonoorden ten noorden van deze stad zijn veel straten alleen nog met sneeuwkettingen te berijden. De luchthaven van Athene is weer geopend.

De ongekende koude eiste afgelopen weekeinde in totaal zeker twaalf levens in Griekenland (1), Turkije (4), Hongarije (2), Oostenrijk (3) en Spanje (2).

Volgens de Griekse radio is het verkeer op de belangrijkste doorgaande wegen vanmorgen weer goed op gang gekomen. Ook de sterke wind is gaan liggen, waardoor veel uitgevallen veerverbindingen weer in bedrijf konden worden genomen.

De strenge winter noopte de Griekse autoriteiten zaterdag tot het uitroepen van de noodtoestand in Attica, de regio waarin de hoofdstad Athene ligt. Dorpen waren van de buitenwereld afgesneden, wegen waren geblokkeerd en het vliegverkeer was ontregeld. Op de snelweg tussen Athene en Thessaloniki zaten zaterdag honderden automobilisten meer dan twintig uur lang vast. Veerboten konden door een zware storm niet uitvaren en de nieuwe Atheense luchthaven was gesloten. Slechts drie vluchten gingen gisteren door; ongeveer tweehonderd vluchten werden geschrapt.

De Griekse premier Costas Simitis sprak over het slechtste weer in veertig jaar. Voor het eerst sinds 1992 lagen de straten en de monumenten uit de Griekse oudheid, zoals de Akropolis, onder een laag van bijna tien centimeter sneeuw.