Singapore ontdekt plan voor aanslagen

De Singaporese autoriteiten hebben tussen 9 en 24 december vijftien mannen gearresteerd die verdacht worden van het voorbereiden van aanslagen op Amerikaanse doelen. Dit heeft minister van Defensie Tony Tan zaterdag bekendgemaakt. Volgens Tan is met de arrestaties een Singaporees terroristennetwerk ontmanteld, waardoor er nu geen onmiddellijke dreiging van aanslagen meer bestaat. De arrestanten zouden banden hebben met Al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden, dat naar wordt aangenomen verantwoordelijk is voor de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten.

Volgens een schriftelijke verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn veertien van de vijftien arrestanten Singaporezen en zijn dertien lid van ,,een clandestiene organisatie die zich Jemaah Islamiah (Islamitische Groep) noemt''. Het ministerie stelt dat de groep fondsen wierf voor terroristische activiteiten en actief enkele doelen in Singapore aan het ,,surveilleren'' was met het oogmerk daar aanslagen op te plegen. Naast Amerikaanse bedrijven waren volgens minister Tan de Amerikaanse ambassade en de Amerikaanse Club doelwit. Vanochtend waren om die twee locaties hekken geplaatst en hielden leden van de elite-eenheid van de politie er de wacht.

In de huizen en kantoren van de vijftien gearresteerden vond de politie gedetailleerde instructies om bommen te maken. De groep zou pogingen hebben ondernomen om aan grote hoeveelheden ammoniumnitraat te komen. Dit materiaal werd gebruikt bij de bomaanslag in Oklahoma in 1995 en vermoedelijk bij de aan Al-Qaeda toegeschreven aanslagen op Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998. Volgens de verklaring vond de politie verder foto's en video's van de vermeende doelen, ,,met Al-Qaeda verbonden materiaal'' en valse paspoorten.

De arrestaties zijn verricht onder de Binnenlandse Veiligheidswet, op grond waarvan mensen zonder proces voor onbepaalde tijd kunnen worden vastgehouden. In Maleisië zijn op grond van dezelfde wet in december dertien extremistische moslims gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten. Dit maakte de Maleisische politie vrijdag bekend. De groepen in Singapore en Maleisië hebben volgens de autoriteiten banden met elkaar.