Selectie Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Uitgebreide reportage over een weduwe, een brandweerman en een werkloze na de aanslag van 11 september op de Twin Towers in New York. Hoe staan zij ruim vier maanden na de aanslag in het leven? Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor het Nederlandse experiment in een tbs-kliniek voor zedendelinquenten met de leugendetector. Via de detector wordt bepaald of iemand met proefverlof mag. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Reportage over de problemen met opname van patiënten voor de afdelingen intensive care in ziekenhuizen en in de studio een reactie van inspecteur-generaal voor de volksgezondheid J. Kingma. Ned.3, 22.27-22.58u.

DOCUMENTAIRES

DNW-Rooksignalen uit de nieuwe wereld. Herhaling van het derde deel van het vierluik over globalisering uit 2000 met aandacht voor het belangrijkste exportproduct van de Filippijnen: moederliefde. Door de behoefte in het westen aan huishoudelijke hulp, verpleging en kinderverzorging vertrekken steeds meer vrouwen naar het westen. Ned.3, 20.33-21.30u.

Civil war. Eerste aflevering van een vierdelige serie over de Engelse Burgeroorlog in de 17de eeuw. Het conflict tussen Engeland, Schotland en Ierland wordt aangewakkerd door de arrogante, religieuze politiek die Charles I bedreef. Als zijn relatie met het parlement stukloopt, barst de bom. BBC2, 21.30-22.00u.

Majesty. Portretserie over de Engelse koningin Elizabeth II die volgend jaar haar vijftigjarig jubileum viert. De koningin oogt nog zeer actief. ARD, 21.45-22.30u.

Zo is het leven – In de gevangenis. Eerste aflevering van een serie over het leven in de penitentiaire inrichting Zutphen. Dit deel portretteert onder meer directeur Teun Miedema die op jacht gaat naar drugs en andere smokkelwaar die op slinkse wijze de gevangenis binnenkomt. Ned.1, 22.27-22.55u.

Dokument: Voet tussen de deur voor Allah. Portret van de islamitische fundamentalist Omah Bakri Mohammed, een uit Syrië afkomstige moslim wiens doel het is Engeland tot de islam te bekeren. Ned.1, 22.55-23.40u.

AMUSEMENT

Waskracht! Over de mogelijkheden de bankrekening te vergroten door de introductie van de euro. Ned.3, 20.05-20.33u.

Verbonden. Zesde aflevering in een serie gesprekken over de hoogte- en dieptepunten in relaties gaat over Floor en Roos. Toen Floor op zijn vijftigste impotent werd, verdween ook de intimiteit in hun relatie. Ned.3, 21.30-22.00u.

KUNST

Opium tv. Onder meer aandacht voor het toneelstuk Come back van De Theatercompagnie en een optreden van de big band New Cool Collective. Verder een gesprek met kunstenaar Marten Winters die met afgedankte amateurschilderijen werkt. Ned.1, 23.40-0.07u.

FILM

Blame It on the Bellboy (Mark Herman, 1992, Engeland). Typisch Engelse, groteske thriller-klucht vol identiteitsverwisselingen in Venetiaans hotel. Piccolo verwart de post voor overspelige huisvader, miezerige huizenkoper en huurmoordenaar. RTL5, 20.30-21.55u.

Bachelor Party (Neal Israel, 1984, VS). Minder verheffende klucht over door rampen geteisterd hengstenbal. Met Tom Hanks. V8, 20.30-22.20u.

La main du diable (Maurice Tourneur, 1942, Frankrijk). Psychologische thriller van veteraan Tourneur (vader van Jacques). Kunstenaar (Pierre Fresnay) beleeft tijdelijke voorspoed dankzij verbond met de duivel. TV5, 22.15-24.00u. & morgen, 14.15-16.00u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met toneelregisseur Berend Boudewijn, die de nieuwe theatervoorstelling De Huisbewaarder van Harold Pinter met Johnny Kraaijkamp in de hoofdrol heeft geregisseerd. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van presentator Koos Postema in Soest een lezing van politicoloog Paul Aarts over de islam en de relatie tot de niet-islamitische wereld. In het tweede uur de negentiende aflevering van een reisverslag door de staat Mississippi. Tegen middernacht vertaalt Jan Rot het een lied Der Lindenbaum uit Schuberts Winterreise. 747AM, 22.02

Oud worden in Afrika. Zoals Nederland zijn bejaarden- en verzorgingstehuizen heeft, zo heeft men in Afrika de sterke familiebanden die het ouder worden begeleiden. Radio 1, 0.04-0.45u.