Post wil schaatsers helpen

Voormalig wielerploegleider Peter Post is bereid als getuige-deskundige op te treden bij het hoger beroep dat schaatsster Marianne Timmer heeft aangespannen in de zaak tegen haar ex-coach Wopke de Vegt. Recent bepaalde de president van de rechtbank in Groningen in een kort geding dat Timmer een voorschot van ruim 45.000 euro moet betalen aan De Vegt.

Hoe zijn ze bij u terecht gekomen?

Peter Post: ,,Via Berry Bertels, die advocaat was van mijn wielerploeg en nu de belangen van Timmer behartigt. Hij heeft me gevraagd of ik uit de doeken wil doen hoe een professionele sportploeg moet worden opgezet. Daartoe ben ik bereid, hoewel ik zeker geen partij ben in deze zaak.''

Waarom wilt u dan wel meewerken?

,,Ik weet hoeveel fouten er gemaakt worden als je een ploeg begint. Bertels was ook degene die indertijd voorstelde mijn team in een stichting onder te brengen. Ik had vanaf dat moment weliswaar te maken met een bestuur waaraan ik verantwoording moest afleggen, maar ik vond de constructie een verbetering ten opzichte van die oude situatie. Veel van de problemen bij het schaatsen herken ik van mijn begintijd als ploegleider.''

Is het niet vreemd dat die fouten heden ten dage nog worden gemaakt?

,,Niet echt, omdat die commerciële ploegen binnen de schaatssport iets van de laatste jaren is. Je ziet dat de schaatsbond er niet vertrouwd mee is; daar zijn niet alle zaken juridisch afgedekt. In de wielersport zit de internationale federatie er bovenop. Elke ploeg moet bankgaranties overleggen, anders krijg je geen licentie. Bij de schaatsbond moeten ze daar duidelijk nog mee leren omgaan. En de problemen in de organisatie komen pas aan het licht als er conflicten zijn, zoals nu tussen Timmer en De Vegt. Ik vind overigens wel dat sporters een risico nemen als ze een eigen ploeg beginnen zonder daar daar `iets' boven hangt. Ik heb begrepen dat de marathonschaatsers hun zaakjes wat dat betreft voortreffelijk hebben geregeld, maar dat hier in het langebaanschaatsen nog geen sprake van is. Als ik kan bijdragen aan een verbetering, ben ik daartoe bereid.''