Ordedienst Marokkanen surveilleert in Utrecht

De politie in de Utrechtse wijk Kanaleneiland gaat Marokkaanse jongeren inzetten als ordehandhavers tijdens uitgaansavonden. Dit heeft zij besloten na een geslaagde proef met jongeren tijdens oudejaarsnacht. De ordedienst, met een nog onbekend aantal jongeren, zal waarschijnlijk halverwege april aan het werk gaan.

In de nacht van 31 december assisteerde een groep van ruim vijfentwintig Marokkaanse jongens, in de leeftijd van 14 tot en met 22 jaar, de wijkagent van Kanaleneiland bij zijn werk. De jongeren waren uitgerust met fluorescerende jassen en mobiele telefoons. Voorgaande jaren stond de wijk bekend om zijn gewelddadige nieuwjaarsviering, met vernielingen en geweld. Dit jaar zijn er volgens de politie geen noemenswaardige incidenten geweest.

Na de proef tijdens oud en nieuw besloot de politie de jongeren meer structureel in te zetten. Gedacht wordt vooral aan de koopavond op donderdag, zegt een woordvoerder van de politie. Bewoners en middenstanders in de wijk klagen vooral dan over overlast. ,,De grootste ergernissen ontstaan door de vele auto-inbraken, gepaard met rondhangende Marokkaanse jongeren die in portieken plassen en joints roken''. Driekwart van de bevolking in Kanaleneiland is allochtoon.

M. El Yousef, voorzitter van het Platform van Marokkaanse Organisaties Kanaleneiland, is niet blij met het initiatief. Hij verwacht dat de surveillerende jongeren niet worden geaccepteerd door de andere jongeren en dat er zeker ruzies zullen uitbreken. El Yousef meent dat alleen meer activiteiten voor Marokkaanse jongeren ervoor kunnen zorgen dat zij op het rechte pad blijven.