NS nu ook virtueel vertraagd

De NS heeft ook virtueel een manier gevonden om reizigers uit de trein te weren. De vernieuwde site van de spoorwegen is alleen toegankelijk met Internet Explorer. Reizigers die een andere browser gebruiken, bijvoorbeeld Netscape, Opera of Mozilla, kunnen geen reisinformatie opvragen. ,,Is dit obstructie van NS-personeel?' vraagt een lezer zich af.

Ook gebruikers met een Mac die Internet Explorer 5 gebruiken, hebben moeite met de nieuwe NS-site, die op 31 december is gelanceerd. De vernieuwde reisplanner, `Planner Plus' geheten op de nieuwe site, wordt op de Mac zo uitgerekt dat de gebruiker een heel stuk naar rechts moet scrollen om het vertrek- een aankomststation in te vullen.

In de nieuwsgroep nl.internet.www.ontwerp, waar gediscussieerd wordt over het ontwerpen van websites, wordt zowel boos als ironisch gereageerd op de nieuwe NS-site. ,,De makers zijn er uitstekend in geslaagd om het niveau van dienstverlening van de NS te vertalen naar het web: u bent aan het verkeerde loket, vervangende bussen zijn te downloaden bij MicroSof, helaas rijden er vanavond geen treinen', schrijft een medewerker van het reismagazine AndersReizen.nl. Een boze reiziger: ,,Meldingen zoals `browser not supported' en dan de gebruiker botweg laten stikken is nog wel het allertrieste. Ga je schamen!'

De makers van de site, het webbureau Rhinocreations, mengen zich ook in de discussie. De ontoegankelijke site is niet het gevolg van obstructie, maar van vertraging, zo blijkt. In een verontschuldigend bericht schrijft Ruben Gersons van Rhinocreations dat het bedrijf het technische gedeelte van de NS-site al anderhalf jaar geleden heeft ontworpen. ,,Het was indertijd voldoende om een site voor Explorer 4 of hoger (PC en MAC) en Netscape 4.x geschikt te maken. Andere browsers als Opera, Mozilla en Netscape 6 bestonden toen nog niet of waren in een heel pril stadium van ontwikkeling.' De NS heeft het blijkbaar niet nodig gevonden om de site voor de lancering aan te passen.

Gersons zegt verder dat het erg moeilijk is om sites te ontwerpen die voldoen aan de officiële HTML-richtlijnen van het World Wide Web Consortium (W3C) omdat veel browsers zich ook niet aan de standaard houden. Dat klopt niet, zegt Jan Ehrhardt in nl.internet.www.ontwerp. Internet Explorer en Netscape 4, waar Rhinocreations de site voor heeft ontworpen, houden zich slechts gedeeltelijk niet aan de W3C-richtlijnen. Alleen wat betreft `Javascript' en `DHTML' (Dynamic HTML) houden genoemde browsers zich niet aan de webstandaarden, legt Ehrhardt uit. Een goede ontwerper mijdt deze technische toeters en bellen om een site toegankelijk te houden.

De NS heeft de plank volledig misgeslagen met de vernieuwde site.

Wie ondanks alle vertragingen en andere schofferingen van de NS nog steeds met de trein reist, verdient beter dan een ontoegankelijke website.

Er is nog een reden waarom het onverstandig is om een website te maken die alleen geschikt is voor Microsoft Internet Explorer. Treinreizigers zijn doorgaans principiële mensen. Ze reizen met het openbaar vervoer omdat ze het milieu zo min mogelijk willen vervuilen. Het is dezelfde doelgroep die ook alternatieve browsers gebruikt. Principiële internetgebruikers willen zich niet onderwerpen aan het monopolie van Microsoft.

Websites: www.ns.nl; www.microsoft.com; www.netscape.com; www.opera.com; www.mozilla.org; www.w3c.org; www.9292ov.nl

Marie-José Klaver (klaver@nrc.nl) beantwoordt vragen over internet en reageert op bijdragen van lezers op www.nrc.nl/internet.