Na lange tijd mag Groenendaal weer op podium staan

De Belgische veldrijder Erwin Vervecken heeft gisteren in Nommay zijn eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De regerend wereldkampioen bleef bij de Grote Prijs van Frankrijk, verreden in Nommay, zijn landgenoot Mario de Clercq voor. Richard Groenendaal werd derde en daardoor stond de Nederlander voor het eerst dit seizoen op het erepodium bij een wereldbekerwedstrijd.

Na weken van tegenslag zat het Groenendaal gisteren eindelijk een keer mee. In de laatste ronde kon de renner van Rabobank profiteren van de materiaalpech die zijn Belgische ploeggenoot Sven Nys trof. Groenendaal bespeurt vooruitgang, een maand voor het wereldkampioenschap in het Belgische Zolder. Zijn optreden op het harde en besneeuwde traject in Frankrijk geeft hem ook vertrouwen voor de nationale titelstrijd, die komend weekeinde in Zeddam op het programma staat.

Twee landgenoten van Groenendaal, Gerben de Knegt en Maarten Nijland, kwamen in Nommay respectievelijk als zesde en zevende over de finish. Vooral de klassering van Nijland was verrassend. De Knegt is de belangrijkste outsider om Groenendaal bij het NK te onttronen. Hij had gisteren pech dat hij door een massale valpartij bijna de hele wedstrijd alleen in de achtervolging moest.

Groenendaal reed vanaf de eerste minuut in het voorstel gelid. Door een valpartij raakte hij achterop bij de Belgen Vervecken, De Clercq en Nys. Laatstegenoemde, klassementsleider in het wereldbekerklassement, reed op een derde plaats, toen hij in de afdaling problemen kreeg met zijn ketting. Hij kon dit euvel niet snel genoeg verhelpen en eindigde als tiende.

Vervecken stelde zijn kandidatuur voor het Belgisch kampioenschap. Deze wedstrijd wordt zondag op zijn favoriete parcours in Koksijde verreden. Vervecken demarreerde gisteren, net als vorige week in Diegem, in de slotfase uit het wiel van zijn medevluchter De Clercq.

Groenendaal putte moed uit zijn optreden van gisteren, met het oog onder meer op het NK in Zeddam. Ondanks zijn mindere optreden in dit seizoen vindt hij dat hij het aan zijn stand verplicht is om zijn titel te prolongeren. ,,Gezien de resultaten van De Knegt en Nijland zal het zeker niet makkelijk worden'', besefte Groenendaal. ,,Maar ik moet die trui gewoon weer pakken.''

De Nederlandse baanwielrenners hebben gisteren een internationale ontmoeting in Kopenhagen gewonnen. De wedstrijd stond in het teken van de officiële opening van de piste, waarop in september de wereldkampioenschappen baanwielrennen worden gehouden.

Het Nederlandse kwartet bestond uit Teun Mulder, Jan Bos, Robert Slippens en Danny Stam, en zegevierde op de kilometer met vliegende start. Stam was de sterkste in de klassementswedstrijd. Theo Bos won de afvalkoers en Slippens de individuele achtervolging. De Franse renners eindigden achter Nederland als tweede, vóór de Denen.