Marathonschaatsers strijdlustig na kritiek

De twee schaatsmarathons van afgelopen weekeinde werden gewonnen door Jan Maarten Heideman en Jeroen de Vries. Heideman won zaterdag een massasprint op de Jaap Edenbaan in Amsterdam en De Vries was gisteren in de Thialfhal in Heerenveen de snelste van een kopgroep van acht schaatsenrijders.

De marathon in Amsterdam werd door de meeste ploegleiders van wie de meesten oud-rijders zijn hoofdschuddend bekeken. Er was nauwelijks sprake van strijd. ,,De rijders moeten zich schamen'', foeterde Jos Niesten van de Frisia-ploeg. ,,Vroeger zetten mannen als Van der Duim, Giling, Pronk, Van Wijhe en Hopman het peloton vaak op grote achterstand. Het publiek wil aanvallers zien en geen types die elkaars schaduw opzoeken.''

Pascal Vergeer van de TVM-ploeg sloot zich bij die woorden aan. ,,Zelfs jongens die geen gevaar voor het klassement vormen, krijgen geen ruimte van het peloton. Ik raak er wel eens ontmoedigd van.''

Co Giling, teambaas van de Bional-ploeg, had zich ook geërgerd. ,,Mannen als Rozendaal, Heideman, Van der Veen ondernemen niks. Ze zijn bang om moe te worden. Ik heb ze nog nooit met bloeddoorlopen ogen van het ijs zien stappen.''

De kritiek had effect gesorteerd. Een dag na de passiviteit in Amsterdam volgde in Thialf een levendige wedstrijd. Iedereen blaakte plots van strijdlust. Diverse kopgroepjes `dubbelden' het peloton. In de finale kregen de `knechten' De Vries, Schmitz en Van Oostrom vrije ruimte van de toppers. De Vries sprintte vervolgens naar zijn tweede zege van dit seizoen.

Bij de vrouwen was Gretha Smit opnieuw heer en meester. Zij schonk de overwinning aan haar zus Jenita Hulzebosch, met wie ze eerder uit het peloton was gedemarreerd.