`Laat stier Herman leven'

De Dierenbescherming vraagt minister Brinkhorst (Landbouw) vandaag in een brief het leven van de genetisch gemanipuleerde stier Herman te sparen. Het dier dreigt het slachtoffer te worden van de penibele financiële situatie waarin zijn eigenaar Pharming verkeert. Het Leidse biotechnologiebedrijf kan de kosten van de verzorging van de stier en de twee gekloonde koeien Holly en Belle, jaarlijks 36.000 euro, niet langer dragen.

De Dierenbescherming eist duidelijkheid over de afspraken die zes jaar geleden zijn gemaakt, op het moment dat de toenmalige minister van Landbouw, Van Aartsen, een uitzondering op de vergunning maakte en besloot dat Herman mocht blijven leven. Woordvoerster Maaike Wermer van de Dierenbescherming vraagt zich af of toen niet is afgesproken dat Herman verzorgd zou worden totdat hij een natuurlijke dood sterft. ,,Als het aan ons had gelegen, was Herman er nooit geweest. Maar nu hij er eenmaal is, moet er zo goed mogelijk voor hem gezorgd worden'', aldus Wermer.

Volgens de Dierenbescherming moet Herman zijn oude dag rustig in zijn stal in Polsbroek kunnen slijten. Wermer: ,,Als dat niet kan, dan is euthanasie voor ons de enige optie.''