Kopstuk van PKK vraagt asiel aan in Nederland

Nuriye Kespir, een van de kopstukken van de Koerdische arbeiderspartij PKK, heeft in Nederland asiel gevraagd. Kespir is lid van de presidentiële raad van de PKK. Een woordvoerder van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) heeft dit bevestigd.

Kespir zou al enkele maanden geleden in Nederland zijn aangekomen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft zij niet meteen asiel aangevraagd. Ze zit inmiddels vast in het Grenshospitium. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) onderzoekt onder meer of Kespir betrokken is bij oorlogsmisdrijven.

Volgens een woordvoerder van de Turkse ambassade in Den Haag werd Kespir eind september aangehouden op Schiphol, toen zij Nederland probeerde binnen te komen. Zij zou terstond asiel hebben aangevraagd. ,,Wij hebben meteen om haar uitlevering gevraagd en Nederland ook offcieel verzocht haar asielaanvraag te weigeren'', zegt Toga Oral van de Turkse ambassade. ,,Buitenlandse Zaken schreef ons dat ze geen informatie kunnen geven over asielaanvragen en nu moeten wij het lezen in de media. Vreemd.''

De raadsman van Kespir, mr. M. Strooij, weigert elk commentaar.

De Koerdische maakt deel uit van de uit negen personen bestaande presidentiële raad van de PKK, het hoogste uitvoerend orgaan van de in Turkije verboden partij. Van de raad maakt ook Osman Öcalan, de broer van de gevangen genomen PKK-leider, Abdullah Öcalan, deel uit. In augustus namen Kespir en Osman Öcalan in Iraaks Koerdistan nog deel aan het zesde nationaal congres van de PKK.

De op marxistisch-leninistische leest geschoeide PKK kwam in 1984 in het oosten van Turkije in opstand. In de guerrillastrijd tegen het Turkse leger zijn zeker 36.000 mensen om het leven gekomen. De strijd luwde iets in 1999 door een oproep tot vrede door PKK-leider Öcalan, die gevangen werd genomen door de Turken. Öcalan werd ter dood veroordeeld. Hij zit momenteel gevangen op het eiland Imrali. Het afgelopen jaar zijn bijna 150 PKK-strijders, Turkse militairen en burgers om het leven gekomen.

Turkije beschouwt de PKK als een terroristische organisatie. In Nederland is de PKK, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, niet verboden. De partij staat op de lijst van terreurorganisaties die president Bush na de aanslagen in de Verenigde Staten in september openbaar heeft gemaakt.

In 1999 probeerde een ander vooraanstaand PKK-lid, Murat Karayilan, hier al asiel te krijgen. De IND wees zijn verzoek af. Karayilan, die ook lid is van de presidentiële raad van de PKK, vertrok daarop. Ook zijn komst naar Nederland werd aanvankelijk stilgehouden.

De aanwezigheid van Kespir kan de relatie tussen Nederland en Turkije opnieuw onder druk zetten. Turkije uitte eerder felle kritiek op de tolerante houding van Nederland jegens de PKK.