Koffie venturi

Grof geweld schuimt altijd. Binnenkort kan de melk in het kopje op fijnzinnige wijze worden opgeschuimd.

Ook een liefhebber van koffie met een flinke laag opgeklopte melk? En ook teleurgesteld in de elektrisch aangedreven melkkloppers, die te hard draaien of helemaal niet meer kloppen omdat de batterij op is? Of geen zin om melk langdurig met een garde te kloppen? Dan is er nu de Twister. Ogenschijnlijk een heel eenvoudig staafje met een propellertje eraan, maar dankzij de holle steel en de venturikop is het `klopvermogen' onovertroffen, zegt uitvinder Bob Andriesse. ,,Met grof geweld krijg je melk altijd wel aan het schuimen. Bij kloppen met een garde heb je relatief veel melk nodig en je zit met een pannetje dat je moet afwassen. Deze bezwaren gelden ook voor de bekers, waarin je een zeef op en neer moet bewegen. Met de Twister schuim je melk direct in het kopje, waarna je er de koffie bijschenkt. Als je de melk eerst in een magnetron opwarmt is er geen extra afwas. Behalve de Twister, maar die kan je onder de kraan schoonspoelen.'

Tijdens het tussen de handpalmen heen en weer rollen van de Twister ontstaat er in de steel een onderdruk, zodat lucht de steel binnenstroomt. De venturikop injecteert de lucht vervolgens in de vloeistof. Door de relatief hoge omloopsnelheid van de kop gebeurt dat in de vorm van kleine belletjes, die de basis vormen van het schuim.

Het venturi-effect treedt op dankzij de snelheidsverschillen tussen de uiteinden van de kop en de omringende vloeistof. Andriesse heeft berekend dat bij 15 keer twisten gedurende 5 seconden over een handpalmlengte van 10 centimeter de uiteinden van de Twister door de vloeistof een afstand afleggen van ruim 15 meter.

De maximale snelheid ligt op 2 m/s, de versnelling is 40 m/s². De grootte van de schuimbellen is te regelen door een dopje hoger of lager aan de bovenkant op de steel te plaatsen.

Met steun van de in Rotterdam gevestigde octrooiorganisatie ID-NL heeft Andriesse inmiddels zijn vinding tot een produceerbaar ontwerp ontwikkeld en hiervoor octrooi ingediend. In het voorjaar zal de Twister naar verwachting voor een prijs tussen 2 en 4 euro in de winkel liggen.