Japan lijkt zich op te maken voor keizerin

Het oudste lid van de Japanse keizerlijke familie heeft zich uitgesproken voor een wetswijziging om het mogelijk te maken dat een vrouw de `chrysantentroon' zal bezetten.

De kwestie is actueel nu kroonprinses Masako vorige maand op 38-jarige leeftijd (na acht jaar huwelijk en een miskraam) als eerste kind een meisje op de wereld heeft gezet.

In het keizershuis is al bijna veertig jaar geen mannelijke nakomeling geboren.

De 90-jarige prinses Kikuko is het eerste lid van keizerlijke de familie dat zich publiekelijk uitspreekt over deze kwestie. ,,Vanuit Japans lange geschiedenis is het niet vreemd om na te denken over een vrouw op de troon als 127ste keizerin'', schrijft Kikuko in het vandaag verschenen damesblad Fujin Koron.

Ze verwijst naar eerdere keizerinnen in de Japanse geschiedenis, van wie de laatste nog in de achttiende eeuw de troon bezette. In de negentiende eeuw besloten de conservatieve heersers van Japan echter dat een vrouw op de troon niet gepast is.

,,Juridische experts moeten nu zorgvuldig bestuderen wat we in de toekomst doen met artikel 1 van de wet aangaande het keizerlijk huis'', stelt Kikuko, verwijzend naar het artikel dat vrouwelijke opvolging verbiedt.

De uitspraken van prinses Kikuko, een tante van de huidige keizer Akihito, zijn opmerkelijk in directheid en vanzelfsprekendheid in een land waar omzichtigheid tot kunst is verheven. In het korte artikel van twee pagina's feliciteert ze allereerst de kroonprinses met de geboorte van haar dochter Aiko.

En natuurlijk hoopt ze ook dat het kroonprinselijk paar een ideaal gezin van ,,een dochter en twee zonen'' krijgt. Maar, stelt ze vervolgens in een nonchalante draai, ,,we mogen geen zware psychische last op hun schouders leggen'' en opent haar pleidooi voor een keizerin op de troon.

In opiniepeilingen heeft een meerderheid van de bevolking zich eveneens uitgesproken voor een wetswijziging die een keizerin mogelijk maakt. Ook de Japanse premier, Junichiro Koizumi, heeft zich inmiddels ontvankelijk getoond voor het idee dat een vrouw bij de keizerlijke opvolging niet langer wordt uitgesloten.