India weigert een vredesdialoog met Pakistan

De Indiase regering praat niet met Pakistan zolang dat land zijn houding ten opzichte van het `terrorisme' niet verandert. Dat heeft de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Jaswant Singh, vanochtend in New Delhi gezegd.

Singh beschuldigde Islamabad ervan het terrorisme in internationale context af te keuren, maar tegelijkertijd het grensoverschrijdend terrorisme in het Indiase deel van Kashmir te steunen.

Singh zei dit een dag na de regionale topconferentie van Zuid-Aziatische landen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Daar werd duidelijk dat de spanning tussen India en Pakistan nog volop aanwezig is. De Pakistaanse president Musharraf en de Indiase premier Vajpayee schudden elkaar er wel glimlachend de hand, maar de twee spraken elkaar verder niet.

De Britse premier Tony Blair drong gisteravond in New Delhi aan op gesprekken tussen India en Pakistan. Een dialoog en een politiek proces moeten de plaats innemen van geweld, terrorisme en extremisme, aldus Blair, die vanochtend in Pakistan aankwam.

De ministers van Buitenlandse Zaken van India en Pakistan praatten zaterdag even met elkaar in Kathmandu, maar dat was volgens zegslieden geen belangwekkende conversatie. In een slotverklaring zeiden de zeven regeringsleiders vastbesloten te zijn het terrorisme in al zijn verschijningsvormen te voorkomen en te bestrijden.

Waarnemers spraken van een ,,ijskoude'' top, met als enige lichtpunt het vriendelijke afscheid dat Vajpayee van de Pakistaanse leider Musharraf nam.

Eerder was Vajpayee nog uiterst koel in Kathmandu, ook nadat Musharraf tijdens een redevoering op de Indiase premier was afgestapt en hem de hand had geschud. De Indiase premier noemde het na afloop van de top ,,beleefdheden'' en ontkende uitdrukkelijk gesprekken te hebben gevoerd met Musharraf. De Sri-Lankese president Kumaratunga zei echter dat beide leiders elkaar ongeveer tien minuten hadden gesproken.

Ook tijdens de top in Kathmandu werden langs de bestandslijn in Kashmir opnieuw beschietingen uitgevoerd door grenstroepen van India en Pakistan. De spanning nam gisteren nog verder toe nadat de Indiase strijdkrachten hadden gezegd een onbemand spionagevliegtuig van de Pakistanen te hebben neergeschoten boven het Indiase deel van Kashmir. Pakistan ontkende dat en liet weten dat de Indiase luchtafweer een eigen toestel had neergehaald.

Afgelopen maand pleegden extremisten een aanslag op het Indiase parlement in New Delhi. Daarbij kwamen veertien mensen om, onder wie de vijf daders.

India eist van Musharraf dat deze daadwerkelijk iets onderneemt tegen het terrorisme. Het land heeft twee bewegingen als de plegers van de aanslag genoemd en beide landen trekken troepen samen langs hun grenzen.

De Pakistaanse autoriteiten hebben sinds de aanslag in India gezegd dat zij meer dan honderd extremisten in eigen land hebben opgepakt. Volgens de regering in Islamabad gebeurde dat met het oog op de binnenlandse veiligheid, niet omdat de Indiase regering dat eiste.