Hoofdstad huurt pr voor privatisering

De gemeente Amsterdam heeft een extern adviesbureau, van oud-journalist Ton Elias in Den Haag, ingeschakeld om de beoogde verzelfstandiging van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) publicitair te ondersteunen. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente. Aanleiding is het referendum-initiatief tegen de verzelfstandiging van Saar Boerlage, een onafhankelijk raadslid afkomstig uit GroenLinks.

Het bureau is voor één maand ingehuurd. Op 16 januari is bekend of Boerlage voldoende stemmen heeft opgehaald om het tot een volksraadpleging te laten komen. Dan wordt ook bekeken of het contract met Elias Advies wordt voortgezet. Mocht dat zo zijn, dan zal Elias de gemeente moeten helpen om ,,zo goed mogelijk aan de burger vertellen waarom de gemeenteraad heeft gekozen voor verzelfstandiging van het GVB'', aldus de woordvoerder.

Het GVB is nu onderdeel van de gemeente. De gemeenteraad stemde eind november in met de verzelfstandiging van het vervoerbedrijf. Het GVB moet een NV worden met de gemeente als enige aandeelhouder. Verzelfstandiging is volgens een raadsmeerderheid onontkoombaar om het bedrijf voor te bereiden op de wettelijk verplichte openbare aanbesteding van het openbaar vervoer in 2006. Het GVB moet dan kunnen concurreren met andere bedrijven om de opdracht voor het tram-, bus- en metrovervoer in de stad.

GroenLinks, CDA, SP, Mokum Mobiel en Amsterdam Anders/De Groenen stemden tegen verzelfstandiging. Zij vrezen dat externe verzelfstandiging automatisch zal leiden tot privatisering.

Tegenstanders, aangevoerd door Saar Boerlage, verwijzen naar de geprivatiseerde NS en het kabelbedrijf UPC. Zij vrezen dat verzelfstandiging zal leiden tot privatisering en uiteindelijk tot het opsplitsen van het GVB. Volgens Boerlage hebben de Europese burgers ,,slechte ervaring met privatiseringen''. Volgens haar vermindert na verzelfstandiging van een nutsbedrijf steevast de service en weet de klant niet meer waar hij moet zijn om zijn beklag te doen.

    • Hans Moll