Honger

's Avonds laat op een tochtig Amstelstation. Het perron is verlaten op een ouder echtpaar na, dat op het bankje naast mij strak voor zich uit kijkt.

Plotseling verschijnt er een zwerver. Vette haren, openhangende jas, opgehouden hand. Hij blijft voor het echtpaar staan en vraagt geld. ,,Ik heb zo'n honger'', zegt hij. Het echtpaar blijft strak voor zich uit kijken. Ik bedenk dat hij niets meer te eten kán kopen. Alles is al dicht.

Hij sloft naar mijn bank en vraagt mij hetzelfde. Ik bedenk dat ik een banaan in mijn tas heb en vraag: ,,Wil je die?'' Hij explodeert: ,,Godverdomme! Ik heb al vijf bananen op vandaag!!!'' Stampvoetend loopt hij weg.

Als hij bijna uit het zicht is, draait hij zich om en schreeuwt: ,,Ik ben geen aap!''

Het echtpaar kijkt nog steeds strak voor zich uit.