Henman en Williams beginnen jaar met zege

Tim Henman en Venus Williams zijn het tennisjaar 2002 begonnen met een toernooizege. De Engelsman schreef het toernooi van Adelaide op zijn naam door de plaatselijke favoriet Mark Philippoussis met 6-4, 6-7 en 6-3 te verslaan. De Amerikaanse was in Gold Coast met 7-5 en 6-2 te sterk voor de Belgische Justine Hénin.

Het was voor het eerst sinds 1996 dat Henman zijn Australische opponent wist te verslaan. Door een knieblessure viel Philippoussis afgelopen jaar uit de tophonderd van de wereldranglijst. De hardserveerder hoopt zich dit seizoen terug te keren in de top en onderstreepte zijn intenties met een finaleplaats in Adelaide. Met zijn service-volleyspel hield Henman zich staande tegen het servicekanon.

In een door regen vertraagde finale leek Henman af te stevenen op een overwinning in twee sets. Maar in de tiebreak van de tweede set (8-6) dwong Philippoussis alsnog een derde bedrijf uit. Henman besliste de partij daarin met 6-3. Vol zelfvertrouwen begint hij volgende week aan het eerste grandslamtoernooi, de Australian Open die maandag in Melbourne begint. ,,Ik ga daar met een goed gevoel heen'', stelde de Brit.

Ook Williams is vroeg in vorm. De Amerikaanse gaf in de eerste set weliswaar de eerste twee games weg, maar stelde daarna alsnog orde op zaken. De frêle Belgische volgt speciale krachttraining om de machtige slagen van speelsters als Williams te kunnen weerstaan, maar kwam nog te kort.

In Doha kende Younes El Aynaoui een droomstart. De Marokkaan maakte voor de tiende keer zijn opwachting in de Emiraten en won ditmaal ten koste van de Spanjaard Felix Mantilla: 4-6, 6-2 en 6-2. Vorig jaar bereikte hij onder meer de eindstrijd van Amsterdam, waarin hij verloor van de Spanjaard Alex Corretja. De eerste Arabische winnaar van dit toernooi ontving voor zijn prestatie de felicitaties van de koning van Marokko.

Guillermo Canas eiste als nummer één van de plaatsingslijst de eindzege op in Chennai. In de finale was de Argentijn met 6-4 en 7-6 te sterk voor de Thai Paradorn Srichaphan.