Harde schijf aan stukken

In 1981 introduceerde Apple zijn eerste hard disc, die 5 megabyte groot was. De tegenwoordige pc-aanbieding bij Albert Heijn staat met een harde schijf van 40 gigabyte (8.000 keer groter) in het schap.

Naast de hoeveelheid geheugen van de pc is het opslagvolume stevig toegenomen. De meeste toepassingen vragen daar ook om. Beeld en geluid vergen veel meer schijfruimte dan teksten en eenvoudige propgramma's. Het gebruik van die steeds groter wordende schijven is bij de gemiddelde pc-gebruiker niet echt veranderd. Computerdiscipline is niet ontwikkeld. In de beleving van veel gebruikers is de crash meestal nooit het gevolg van verkeerde bediening of onderhoud.

In computerwinkels is vooral aandacht voor de eigen omzet en weinig voor de omstandigheden van de klant. Pc's zijn er in alle soorten en maten, maar bevatten vaak het zelfde besturingssysteem. En dat terwijl de spelletjesfanaat beter af zou zijn met Windows ME, de hobbyist Linux zou moeten proberen en de zakelijk gebruiker Windows 2000 kan prefereren boven het teletubbie-uiterlijk van Windows XP. Software telt niet; je ziet alleen de verpakking en daarom gooit de computerwinkel die verpakking weg en stort de hele bundel software op de C-schijf.

De situatie op de grote harde schijf lijkt op een enorme kast, zonder planken en met links beneden-achter een hoopje software. Daar wordt in de loop van de komende jaren veel aan toegevoegd en opgestapeld. Tot de kast bijna vol is en omvalt. Een crash. Na de wanhoop, de nieuwe installatie en de teleurstelling over wat er niet meer is.

Computers moeten onderhouden worden. Of na een of twee jaar worden ingeruild, de kans op ongelukken is de eerste tijd minder groot. Niet alles vergt eigen onderhoud. De computer regelt zelf vele zaken: onderhoud van het geheugen doet de pc en de programmatuur zelf, maar daar komt een gebruiker doorgaans met zijn virtuele vingers niet aan. De harde schijf is het domein van de gebruiker. En daarom moet deze actie nemen. Of iemand anders het laten doen, want discmanagement is nodig.

Onderhoud van de harde schijf begint bij het maken van partities. Wie ooit de eigen pc heeft geïnstalleerd zal de kennismaking met de batavieren-look van het programma F-Disk niet licht vergeten. Een hernieuwde ontmoeting kan nog steeds. Microsoft heeft niets geïnvesteerd in dit programma. Dat is begrijpelijk; partities maken de toegang van meer dan één besturingssysteem op dezelfde pc mogelijk. En Bill Gates denkt bij Linux eerder aan een valkuil dan aan een rode loper.

De eenvoudigste toepassing van een extra partitie is die voor de opslag van data. Het opslaan van teksten, beelden, video's, rekenbladen, adresboeken en speciale instellingen op een aparte `D-schijf' heeft als voordeel dat een nieuwe software-installatie de opgeslagen data met rust laat. Voor het maken van deze partitie kan voor Windows 95, 98 en ME F-Disk worden gebruikt of bij Windows NT of 2000 de `discmanager' na de installatie. Voor toepassingen van meer besturingssystemen – zoals bijvoorbeeld Linux, naast een Windows-systeem – verdient het aanbeveling speciale software daarvoor te gebruiken. `Partition Magic' en `Drive Image' van PowerQuest bieden samen een doeltreffende en eenvoudige mogelijkheid voor het beheer van de harde schijf. Partition Magic ondersteunt alle Windows-systemen en werkt met de bestandssystemen FAT (Dos en Windows 95), FAT-32 (Windows 98), NTFS (Windows 2000 en XP) en EXT-2 (Linux). Met behulp van een grafische interface kunnen partities worden gemaakt, toegevoegd, vergroot, verkleind en verplaatst. In de laatste versie van het programma is het nu ook mogelijk om NTFS-partities (gebruikt in Windows NT, 2000 en XP) samen te voegen en te splitsen.

Zeker voor het gebruik van verschillende bestandssystemen op een computer is het eenvoudig maken en onderhouden van partities een uitkomst. De draaiende partities moeten worden gestart. Windows is bereid om een keuze aan te bieden uit meer dan één geïnstalleerd bestandssysteem, maar houdt de pc graag van vreemde smetten vrij. Linux heeft een bootmanager, die het allochtone Windows niet uitsluit. Het met Partition Magic meegeleverde Boot Magic is een betere onafhankelijke bootmanager: een keurig lijstje van de geïnstalleerde systemen Windows Me, Windows XP en Linux verschijnt tijdens het opstarten. Boot Magic kan ook op een aparte partitie worden geïnstalleerd, zodat moeilijkheden bij het opstarten na het verwijderen van een van de besturingssystemen tot het verleden behoren.

Een opgedeelde harde schijf kan kuren vertonen. Het hebben van een goede back-up is dan een uitkomst. De meeste back-ups spiegelen zich meer aan een ver verleden dan aan de laatste toestand waarin de pc verkeerde. Het maken van back-ups moet eenvoudig en snel kunnen. En dat kan niet met de tijdrovende back-up procedures, die standaard onderdeel uitmaken van het besturingssysteem. Afdoende voor het maken van een reservekopie van opgeslagen bestanden, niet van een totale kopie van het systeem.

Het maken van een image is de beste oplossing. Een image is een kopie van een of meer partities (een selectie van bestanden kan ook) in één (gecomprimeerd) bestand, dat eenvoudig is terug te zetten, zonder dat daarvoor een herinstallatie nodig is. Drive Image heeft een grafische interface die gelijk is aan die van Partition Magic. De bediening is van een prettige eenvoud en snelheid. De images kunnen op de harde schijf worden geplaatst, maar ook rechtstreeks op cd worden geschreven. Spawning wordt ondersteund zodat ook op meer dan één zip-disc kan worden geschreven. Beide programma's kunnen op opstartdiskettes worden geïnstalleerd.

Alternatief voor Partition Magic kan `System Commander' van VCom zijn. Dit programma heeft in beginsel dezelfde mogelijkheden, maar is vooral bedoeld voor het met behulp van wizards installeren van nieuwe besturingssystemen. Het ondersteunt meer besturings- en bestandssystemen en is daarom aantrekkelijk voor de vaak en veel installerende computerhobbyist.

Prijzen (±) Partition Magic 7.0: E 80,-, Drive Image 5.0: E60,- System Commander 7 E90. Engelse software en handleiding.