`Grijze Wolf ben je vanaf je geboorte'

Uit de Turkse diaspora waren zaterdag ultranationalistische Turken naar Den Bosch getogen. Jong en oud genoten met volle teugen.

,,Ik ben ülkücü sinds mijn geboorte'', zegt Oguz (14) trots. Ülkücü is het synoniem van de Grijze Wolf, de ultranationalistische Turk. Oguz en zijn vrienden uit Enschede hebben zich schor geschreeuwd. Nu zitten ze even op adem te komen, hoog op de tribune in de Brabanthallen, waar de Turkse Federatie Nederland (TFN) afgelopen zaterdag haar jaarlijkse congres hield. Oguz en zijn `vrienden in de strijd', zoals ze elkaar noemen, zijn behangen met nationalistische symbolen: de Turkse vlag op hun rug, een hoofdband met drie halve manen.

Oguz en zijn vrienden zijn allen geboren in Enschede. Ze zijn uiterst trots op hun Turk-zijn. Het is hun met de paplepel ingegoten, zegt Oguz, die in 3-mavo zit. Zijn vader, moeder en broers zijn allen ülkücü. En hij ook. ,,Zeker weten.''

Maar wat symboliseert de wolf, waar staan de drie halve manen op de ottomaanse vaandels voor? Oguz kijkt wazig. ,,Weet ik veel'', mompelt hij. Hij kijkt hoopvol naar zijn vriendjes. Ook die staren stilzwijgend voor zich uit. ,,Zo meteen komen mijn vader en broer, die weten er alles over.''

Oguz mag hier geboren zijn, in zijn hart is en blijft hij Turks, zegt hij. ,,Ik ben er trots op. Waarom? Het is moeilijk uit te leggen. Wij zijn gewoon beter dan anderen, we hebben manieren.'' Oguz wil later profvoetballer worden. Mocht hij het zo ver schoppen dat zowel het Turkse elftal als Oranje smeken om zijn diensten, dan kiest hij uiteraard zonder twijfel voor het nationaal elftal van ,,mijn land'', Turkije.

Oguz en zijn vrienden hebben een prachtig uitzicht op de zaal. Ze kijken toe hoe delegaties leuzen schreeuwend achter elkaar de Brabanthallen binnenlopen. Ze komen uit vele wolvennesten, zoals ze hun woonplaatsen in Nederland, Duitsland en België noemen. Onder oorverdovend gefluit van hun `vrienden in de strijd' scharen de vele delegaties zich in de optocht. Ze zwaaien met Turkse vlaggen, ottomaanse vaandels met drie halve manen, die liefde, vrijheid en broederschap symboliseren. En allen maken met hun handen het teken van de wolf, door hun duim tegen hun middelste twee vingertoppen te drukken. De pink en de wijsvinger gaan dan strak in de lucht: de kop van de grijze wolf die eeuwen geleden de Turkse stam uit een vallei in Centraal-Azië zou hebben bevrijd, waarna de Turken over meerdere continenten konden heersen. In de zaal oefent een vader met zijn zoontje van amper drie het teken van de wolf. Deze heuglijke gebeurtenis wordt op de foto vereeuwigd.

De eregast van vandaag is Devlet Bahceli, vice-premier van Turkije en de politieke leider van MHP, de Nationale Actie Partij. Maar de echte basbugu, de Absolute Leider, is en blijft de enkele jaren geleden overleden Alparslan Turkes. Zijn meterslange foto hangt uiteraard ook in de zaal.

Voor Bahceli is ook de voltallige Turkse pers neergestreken in Den Bosch. ,,Omdat hij de vice-premier is'', zegt een verslaggeefster. ,,Hij is totaal niet interessant, zegt nooit iets zinnigs, maar we moeten hem van onze bazen wel volgen.'' Turkse journalisten zijn dan ook totaal niet geïnteresseerd in het publiek en hun geschreeuw. Ze verbazen zich over het feit dat de nationalisten hier, als mogelijk gevaar voor de samenleving, de aandacht van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) genieten. Eigenlijk hebben ze helemaal geen belangstelling voor dit onderwerp. ,,Weet u nog leuke uitgaansgelegenheden in Amsterdam?'', informeert de journaliste.

Even later vereert Bahceli zijn aanhangers in de diaspora, die met z'n vijfduizenden zijn komen opdagen, met zijn verschijning. Vergezeld door tientallen bodyguards maakt hij een ererondje. Ook hij vormt met zijn rechterhand het teken van de wolf. In zijn speech, die hij houdt op een podium dat is versierd met alle vlaggen van Turkse staten in Azië, is hij het felst over Noord-Cyprus, waar Turken een eigen staatje hebben. Cyprus zal nimmer verdeeld tot de Europese Unie toegelaten worden, roept hij. ,,Dat laten we niet toe. Cyprus is onze trots.'' Het publiek applaudisseert massaal.

Bahceli spreekt nauwelijks over de sores van zijn aanhang. Hij zegt alleen dat ze succesvol moeten zijn in de samenleving waarin ze leven, zonder hun Turkse normen en waarden te verliezen.

Tegelijkertijd demonstreren ongeveer tweehonderd leden van verschillende Turkse, Koerdische en Nederlandse organisaties tegen de bijeenkomst van de TFN in de Brabanthallen. De BVD merkte de TFN eerder dit jaar aan als een organisatie die door de Turkse overheid wordt gebruikt om de Turkse gemeenschap in Nederland aan zich te binden. De inlichtingendienst waarschuwde dat landen als Turkije via moskeeën en politieke organisaties grip proberen te houden op allochtone bevolkingsgroepen. Daardoor worden politieke tegenstellingen aangewakkerd, aldus de BVD. De demonstranten hadden eerder nog het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch opgeroepen de bijeenkomst te verbieden. Ook de directie van de Brabanthallen zag geen reden voor een verbod.