`Gifdrank doodde Coppi'

Na 42 jaar wordt in Italië opnieuw gespeculeerd over de doodsoorzaak van Fausto Coppi. De krant Corriere dello Sport meldde zaterdag dat het Italiaanse wieleridool zou zijn overleden door een drank die werd gemaakt van giftige planten. Naar aanleiding van de bevindingen van Mino Caudullo, lid het Italiaans olympisch comité (Coni), heeft de procureur van het parket van Rome besloten een onderzoek te openen.

Arsten stelden indertijd vast dat Coppi aan de gevolgen van malaria was overleden. In december 1959 had de renner met een aantal andere wielersterren een tournee door Afrika gemaakt waar hij de ziekte zou hebben opgelopen. Enkele dagen na terugkeer in Italië overleed hij op 40-jarige leeftijd. In Italië ontstond na Coppi's dood grote onrust. Artsen werden ervan beschuldigd dat ze de malaria te laat hadden onderkend.

Bestuurder Caudullo heeft zich verdiept in de dood van Coppi en zegt na jaren onderzoek, dat Coppi in Afrika is vergiftigd. Hij zou het slachtoffer zijn geworden van een complot, omdat hij de dodelijke val van een Afrikaanse renner zou hebben veroorzaakt. Caudullo zegt meerdere bewijzen voor het complot te hebben.

De giftige drank zou tot symptomen van malaria hebben geleid. ,,Een monnik vertelde me dat hij een giftige drank van een plaatselijk kruid gekregen heeft. Het werkt traag en veroorzaakt hoge koorts die tot de dood kan leiden'', aldus Caudello.