DSM op Damrak in schijnwerpers

Op Beursplein 5 stond vanmorgen chemiebedrijf DSM in de schijnwerpers. Het Britse persbureau Reuters meldde dit weekeinde dat de Saudi Basic Industries Corp. (Sabic) zou azen op de petrochemische divisie van DSM. Sabic bevestigde in gesprek te zijn met DSM, maar het Nederlandse chemieconcern wilde vanmorgen hierop geen commentaar geven. Beleggers liepen niettemin alvast vooruit op een mogelijke verkoop van de divisie: DSM noteerde tegen het middaguur ruim 3 procent hoger, en was daarmee een van de koplopers van de AEX-index.

De AEX-index, graadmeter van 25 hoofdfondsen, opende vanmorgen hoger. Beurspilaar Koninklijke Olie speelde hier een belangrijke rol bij. De `olies' noteerden hoger dankzij de gestegen olieprijzen van afgelopen vrijdag. De AEX kon daardoor ruim 4 procent hoger openen, maar wist deze opwaartse beweging niet vast te houden tegen het einde van de ochtend. Ook Koninklijke Olie moest terug en koerste tegen twaalven op een verliesje van 0,36 procent. De AEX stond rond het middaguur op 501,43 punten, een minieme stijging van 1,87 punten.

Heineken lag er goed bij vanmorgen en noteerde 1,33 procent hoger. Een duidelijke reden hiervoor ontbrak. Ook Buhrmann deed het goed. Het handelshuis won 1,6 procent op 12,70 euro. KPNQwest wist nauwelijks te profiteren van een omvangrijke overeenkomst met Dante, verantwoordelijk voor 's werelds grootste academisch en onderzoeksnetwerk. Het technologiebedrijf pakte slechts 0,5 procent op 8,39 euro.

Na een behoorlijke start zakten ook de financials terug. Alleen ABN Amro (+1,1 procent) wist zich staande te houden, maar Fortis (-0,22 procent), ING (-0,3 procent) en Aegon (-0,9 procent) leverden in. ,,Argentinië blijft beleggers door het hoofd spoken'', aldus een handelaar. ,,Hoeveel geld verliezen de Nederlandse financiële instellingen door de crisis? En in hoeverre slagen ze er nog in om die eventuele verliezen via hogere verzekeringspremies terug te verdienen?'' Gisteren werd bekend dat Argentinië de peso zal devalueren met 29 procent, een maatregel die ook de banken hard zal raken. Nederlandse banken hebben voor miljarden dollars aan leningen uitstaan in Argentinië.

Bij de Midkap-fondsen was Van der Moolen gevraagd. Het aandeel noteerde ruim 5 procent hoger.