Dader moord bood aan te getuigen

De man van wie via DNA-onderzoek zo goed als zeker is komen vast te staan dat hij de dader is van de beruchte Zaanse paskamermoord uit 1986, Kemal E., heeft indertijd de politie zijn hulp aangeboden. Tijdens het proces in hoger beroep tegen de toenmalige verdachte, fietsenhandelaar Rob van Zaane, vroeg hij rechercheurs naar het huis van bewaring te komen waar hij wegens diefstal vastzat. E., die in 1992 overleed, beweerde de sleutel tot het raadsel in handen te hebben, zo blijkt uit het strafdossier. Hij verlangde echter wel tegenprestaties. Zo wilde hij de uitgeloofde beloning in ontvangst nemen en moest justitie hem een schuiladres bezorgen. De autoriteiten wilden hier niet op ingaan. E. vertelde rechercheurs dat ,,een Turkse junk'' – een omschrijving die ook op hem zelf zou kunnen slaan – opdracht had gekregen verkoopster Sandra van Raalten uit de weg te ruimen omdat zij criminelen met chantage zou hebben bedreigd.