China wil meer valutareserve in euro's

China zal mogelijk een deel van zijn reserves in buitenlandse valuta omzetten van dollars naar euro's. Dat liet de Chinese minister van Financiën, Xiang Huaicheng, het afgelopen weekeinde weten na een onderhoud met zijn Duitse ambtgenoot Hans Eichel.

De Volksrepubliek heeft voor een waarde van 208 miljard dollar in kas, na Japan de grootste reserve ter wereld. Hoewel de samenstelling staatsgeheim is, wordt aangenomen dat de opbouw bestaat uit 60 procent dollars, 15 procent yens, 15 procent Duitse marken en 10 procent overige valuta. Niet alleen de marken zullen worden vervangen door euro's, mogelijk zullen ook dollars plaatsmaken voor de Europese munt.

,,China heeft de euro altijd zeer belangrijk gevonden. Wij denken dat de euro op een dag gelijkwaardig zal zijn aan de dollar'', aldus Xiang. ,,Ik constateer een versterking van de euro de afgelopen dagen en zal voorstellen zo spoedig mogelijk meer euro's aan te schaffen.'' De Europese Unie is na Japan en de Verenigde Staten de grootste handelspartner van China. In 2000 vertegenwoordigde het wederzijds handelsvolume een waarde van 69 miljard dollar.

In de twaalf landen van de eurozone doorstond de euro het eerste weekeinde van zijn chartale bestaan glansrijk. Verwachte problemen op de drukke zaterdag, zoals een gevreesd tekort aan wisselgeld, bleven goeddeels uit. Volgens mededelingen van de Europese Commissie, vanmiddag, is het betalingsverkeer vrijwel genormaliseerd.

In alle Eurozonelanden samen heeft nu gemiddeld ongeveer 65 procent van de betalingen in euro's plaats. Nederland, Griekenland, Portugal, Ierland, Belgie en Finland zitten daar boven, maar er is geen enkel land meer dat onder de vijftig procent uitkomt.

Volgens Nobelprijswinnaar Milton Friedman is het succes van de euro op termijn echter nog niet verzekerd. In een vraaggesprek met het Duitse blad Die Welt verklaarde de monetarist vandaag dat de onderlinge politieke en economische verschillen tussen de twaalf landen van de eurozone een onzekere factor vormen. ,,Na het verdwijnen van de wisselkoersen als mechanisme van correctie is de vraag: wat komt er voor in de plaats? Er moet een nieuw systeem van flexibiliteit komen. Wat Europa nodig heeft zijn flexibele lonen, prijzen en een maximum aan concurrentie en mobiliteit. Als daaraan wordt voldaan kan de euro een succes worden'', aldus Friedman.