Bush houdt vast aan lagere belastingen

President Bush piekert er niet over mee te werken aan het beperken van de belastingverlaging die Amerikanen de komende tien jaar krijgen. ,,Over mijn lijk'', zei hij zaterdag in een toespraak die geldt als het begin van het verkiezingsjaar 2002.

In een nauw verhulde aanval op de Tom Daschle, de belangrijkste Democraat en leider van de Senaat, zei Bush dat pogingen om de vorig jaar aangenomen belastingverlagingen gedeeltelijk terug te draaien neerkomen op verhogingen van de belastingen. ,,Dat is het slechtste wat je kunt doen in een tijd van recessie'', aldus de Amerikaanse president.

Met zijn economische uitspraken verlaat Bush het bovenpartijdige terrein van `de oorlog tegen het terrorisme' en de nationale veiligheid. Volgens Amerikaanse waarnemers wil hij voor alles voorkomen dat hij de fout van zijn vader herhaalt. Die beloofde in augustus 1988 de belastingen niet te zullen verhogen (,,read my lips''), maar zag zich daartoe toch genoodzaakt door de Golfoorlog en de economische teruggang. In 1993 verloor hij het Witte Huis aan de Democraat Bill Clinton.

Daschle gaf vrijdag de eerste stoot tot wat nu snel uitgroeit tot een volledige hervatting van de binnenlandse politieke strijd, met name over de juiste koers om de economie vlot te trekken. De eerste der Democratische senatoren gaf de belastingverlagingen van Bush mede de schuld van de huidige recessie en het omslaan van het het begrotingsoverschot in een tekort, zeker voor de komende drie jaar.

,,De aanslagen van 11 september en de oorlog zijn niet de enige oorzaken van het zo goed als verdwijnen van het overschot'', zei Daschle, die steeds meer geldt als een zware Democratische kandidaat voor het presidentschap in 2004. ,,De belangrijkste oorzaak zijn de belastingverlagingen.''

Die in het voorjaar van 2001 aangenomen belastingverlagingen zijn volgens de Democraat ontworpen door een vleugel binnen de Republikeinse partij die ,,niet geïnteresseerd is in fiscale discipline. Zij hebben voor ieder probleem één oplossing: belastingverlagingen die vooral de meest welgestelden ten goede komen.''

Daschle ging niet zo ver dat hij met zo veel woorden pleitte voor het schrappen van de verlagingen, die voor Amerikanen in tien jaar volgens officiële cijfers een teruggaaf van 1.350 miljard dollar betekenen. Volgens onafhankelijke instituten kost het pakket aanzienlijk meer. Daschle pleit voor snelle fiscale prikkels die de bestedingen van minder bedeelden op peil houden.

President Bush sprak zaterdag politieke geestverwanten toe in Californië en Oregon. Vandaag zou hij met zijn naaste economische adviseurs en de president van de Federal Reserve Board, Alan Greenspan, overleggen.

Verscheidene ministers en topadviseurs herhaalden gisteren de beschuldiging dat Daschle eigenlijk verhoging van de belastingen nastreeft. Republikeinen en Democraten konden het eind december niet eens worden over een pakket stimuleringsmaatregelen voor de Amerikaanse economie.