BBC voert opera van Adams uit

De BBC is niet van zins te zwichten voor Amerikaanse kritiek op de opera The Death of Klinghoffer van de Amerikaan John Adams. Het symfonieorkest van de BBC wil het stuk over de kaping in 1985 van het cruiseschip Achille Lauro door Palestijnen voor het eerst uitvoeren op 18 januari, aldus The Independent zaterdag. Het Amerikaanse Boston Symphony Orchestra schrapte de opera in november wegens vermeend antisemitisme en ,,gevoeligheden'' na de aanslagen van 11 september. De musicoloog Richard Taruskin betichtte Adams in The New York Times ervan het terrorisme te ,,romantiseren'' De BBC spreekt evenwel van een kunstwerk dat het verdiend eindelijk compleet te worden uitgevoerd op Britse bodem. De opera, die in 1991 in Brussel in première ging, gaat over de dood van de invalide Amerikaanse jood Leon Klinghoffer, die door de kapers in zijn rolstoel overboord werd gezet.