Barney heeft de hel verlaten

Bij The Embassy, het officieuze WK darts in het Engelse Frimley Green, maakte voormalig winnaar Raymond van Barneveld zaterdag de gewenste droomstart, ten koste van publiekslieveling Bobby Mister Glitter George.

De opkomst van de beste partij uit de eerste ronde liep over van symboliek. Met een glimlach blies Raymond van Barneveld zaterdag het leven uit de door Bobby George meegebrachte kaarsen. Hoe imposant de entree van deze geboren entertainer ook was, al vanaf het begin van de wedstrijd was duidelijk dat Mister Glitter geen schijn van kans had tegen de Hagenaar.

Als een verrassing kwam de nederlaag niet voor de inmiddels 56-jarige George. Direct na de loting richtte de Engelse publiekslieveling zich al tot zijn opponent. ,,Don't be too hard on me'', fluisterde de veteraan in het oor van de Nederlander, die het officieuze wereldkampioenschap voor profs tweemaal (1998 en '99) op zijn naam schreef.

Zaterdag liet Van Barneveld hem af en toe aan de overwinning ruiken. In gevaar kwam hij echter nooit. Onder luide toejuichingen van de Nederlandse kolonie, onder wie Ajacied Cedric van der Gun, won hij met 3-1. Zelfs een plots opgezet brilletje kon George niet helpen. ,,Door dat soort dingetjes laat ik me dus niet meer van mijn stuk brengen'', sprak Van Barneveld na afloop. ,,Ik had me vooraf grondig voorbereid op zijn fratsen. Al kon ik natuurlijk niet bevroeden dat uitgerekend ik zijn kaarsen zou uitblazen.''

Van Barneveld (34) verkeert in goede vorm en heeft daar een eenvoudige verklaring voor. ,,Sinds ik twee jaar geleden in de eerste ronde werd uitgeschakeld, heb ik veel geleerd'', sprak hij in de Lakeside Country Club. ,,Ik ben door een hel gegaan, maar heb mezelf onderweg goed leren kennen. Ik hield me te krampachtig vast aan het idee dat ik zonder hoofdsponsor geen toekomst zou hebben. In mijn ergste nachtmerrie zag ik mezelf weer op de fiets post bezorgen.''

Tijdens de editie van vorig jaar ging Van Barneveld naar eigen zeggen ten onder aan de druk. Hij sneuvelde in de kwartfinales. Tot overmaat van ramp haakte kort daarop zijn privé-sponsor af. Opmerkelijk genoeg ging het sindsdien alleen maar beter. Bevrijd van zorgen groeide 2001 uit tot zijn beste jaar ooit, en onder het motto `wat je niet hebt, kun je ook niet verliezen' stapt Barney tegenwoordig zelfverzekerd en ontspannen door het leven.

Het ontbreekt hem evenwel nog aan een door hem vurig gewenste geldschieter, na het afhaken van Brandstaff. Datzelfde doemscenario ligt in het verschiet voor het toernooi zelf, zo fluisterden boze tongen de afgelopen dagen in Frimley Green. Het was een van de redenen waarom Olly Croft, de voorman van de organiserende British Darts Organisation (BDO), zaterdag in allerijl naar het ziekenhuis moest worden overgebracht. Gevreesd werd voor een hartinfarct. Croft mocht een dag later echter al weer naar huis. Hij bleek geveld door een zware longontsteking.

Het probleem waar het toernooi mee worstelt zijn de strenge overheidsregels, die bepalen dat de tabaksindustrie zijn naam niet meer aan Engelse sportevenementen mag verbinden. ,,We zijn al jaren op de hoogte van deze problematiek'', verzuchtte mastercaller Martin Fitzmaurice dit weekeinde. ,,Het contract met de BBC (tv-zender, red.) en sponsor Embassy loopt nog tot 2006, dan zien we wel verder. Een andere naamgever is snel gevonden. Mede door de tv-aandacht is dit toernooi erg populair. We maken ons geen zorgen.''

Dat deed gisteren wel Vincent van der Voort. Volkomen onnodig verloor de 26-jarige debutant, een van de drie Nederlandse deelnemers aan het prestigieuze toernooi, van de voor Oostenrijk uitkomende Bosniër Mensur Suljovic. Van der Voort was aangeslagen na zijn nederlaag. ,,Dit had echt niet gehoeven'', stamelde hij. ,,Ik heb mijn normale niveau nooit benaderd en daar ben ik doodziek van. Het duurt nog wel even voor ik hier overheen ben.''

Op beslissende momenten liet Van der Voort het afweten. ,,Ik heb voldoende kansen gehad, voelde me ook goed. Op het podium heb ik geen moment last van zenuwen gehad, het publiek heb ik niet eens gehoord. Omdat Suljovic ook geen indrukwekkende partij afleverde, kan ik het alleen mezelf verwijten. Maar waarom weet ik niet, er is geen peil op te trekken.''

In het vrouwentoernooi plaatste Francis Hoenselaar zich voor de halve finales, die vrijdag worden gespeeld. De Rotterdamse behaalde een eenvoudige 2-0 zege op Stacy Bromberg uit Las Vegas.

    • Arnout Verzijl