Argentinië laat koppeling peso met dollar los

Argentinië heeft de één-op-één-koppeling van zijn munt, de peso, met de Amerikaanse dollar losgelaten en de peso met 29 procent gedevalueerd. Het Argentijnse parlement stemde gisteren, na twee dagen vergaderen, in met een pakket noodmaatregelen van de nieuwe regering van president Duhalde om de financiële crisis in het land te bestrijden. De devaluatie moet onder meer de handel met het buitenland een impuls geven.

,,Het is een historische beslissing, het hele economische model zal veranderen'', voorspelde de nieuwe minister van Economische Zaken Jorge Remes Lenicov. De regering hoopt het land met harde ingrepen uit de economische en politieke chaos te trekken. Argentinië gaat gebukt onder een schuldenlast van meer dan 130 miljard dollar en weigert de komende drie maanden rente en aflossingen te betalen. De afgelopen maand is het land geteisterd door spontane volksopstanden, waarbij twee presidenten naar huis zijn gestuurd.

Met de devalutie is de elf jaar oude koppeling losgelaten, waarbij één Argentijnse peso één Amerikaanse dollar waard was. Vanaf vandaag zijn er verschillende wisselkoersen. Voor de buitenlandse handel wordt de Argentijnse peso voortaan gewaardeerd op 1,40 peso voor 1 dollar; 1 peso is dan gelijk aan 0,71 dollar, een daling van 29 procent. Voor alle andere transacties, zoals wisselen, zal de koers van de peso gaan zweven.

Tegelijkertijd beloofde Duhalde maatregelen die de pijn van de devaluatie voor de bevolking moeten verzachten. Zo mogen bijvoorbeeld de huren, die in dollars worden vastgesteld, de komende zes maanden één op één in pesos worden betaald. Spaarrekeningen in dollars blijven in dollars luiden, maar verder wordt de hele economie omgezet in de – gedevalueerde – Argentijnse peso.

Van het parlement kreeg Duhalde speciale bevoegdheden om zonder overleg zijn noodmaatregelen uit te voeren. De bevoegdheden gelden tot december 2003, officieel het einde van Duhaldes mandaat. Of hij die datum zal halen is nog de vraag. Zowel de banken als de geprivatiseerde nutsbedrijven, die deels in handen zijn van Spaanse en Franse bedrijven, zijn woedend over de verliezen die zij zullen lijden door de maatregelen. En in de winkels is schaarste ontstaan.

argentinië: pagina 11