Amerika voert aanvallen uit op doelen Al-Qaeda

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben in het weekeinde en vanochtend opnieuw zware bombardementen uitgevoerd op doelen in het oosten van Afghanistan.

Volgens het Afghaanse persbureau AIP landden verscheidene Amerikaanse helikopters in de buurt van een voormalig trainingskamp van Osama bin Laden, de leider van het Al-Qaedanetwerk. Amerikaanse troepen zoeken in de provincie Paktia nog steeds naar aanwijzingen over de verblijfplaats van Bin Laden.

In Khost, een plaats waar Bin Laden in het verleden een aantal opleidingskampen voor terroristen oprichtte, kwam vanochtend een jirga, een raad van stamoudsten, bijeen om een besluit te nemen over het lot van een 14-jarige jongen die vrijdag een Amerikaanse militair doodschoot.

De 31-jarige Nathan Chapman uit San Antonio in Texas was de eerste Amerikaan die in Afghanistan om het leven kwam door vijandelijk vuur. Hij maakte deel uit van een groep van 25 Amerikaanse militairen die in Khost onderzoek deden naar claims van de lokale bevolking over burgerslachtoffers na een eerder Amerikaans bombardement.

Waarom de jongen vanuit een hinderlaag op de Amerikaan schoot is niet bekend.

De Amerikanen hebben nog steeds geen zicht op de verblijfplaats van Talibaanleider mullah Mohammed Omar. Hij zou zich met enkele honderden strijders schuilhouden in de bergen in Centraal-Afghanistan. De premier van de Afghaanse overgangsregering, Hamid Karzai, zei gisteren echter dat hij vastbesloten was om Omar aan te houden en uit te leveren aan de Verenigde Staten. ,,We zoeken hem, en we zullen hem arresteren'', zei Karzai.

De voormalige ambassadeur van de Talibaan in Pakistan, Abdul Salam Zaeef, is in handen van de Amerikanen gevallen. Hij wordt vastgehouden op een oorlogsschip in de Arabische Zee sinds hij zaterdag door Pakistan was uitgeleverd aan de Amerikanen.

Zaeef werd na 11 september het bekendste gezicht van de Talibaan. Hij gaf vrijwel dagelijks persconferenties vanuit de tuin van de Talibaan-ambassade in Islamabad, totdat de Pakistaanse regering ingreep en de ambassade sloot.

De Britse strijdkrachten hebben afgelopen nacht extra parachutisten overgebracht naar Kabul. De groep van twintig mannen zal zich aansluiten bij de 270 soldaten die er al deel uitmaken van de internationale vredesmacht ISAF. De Britten zijn ingezet bij de luchthaven Bagram ten noorden van Kabul.

Nog eens 119 Franse soldaten zijn op weg naar Afghanistan. Zij werden later vandaag verwacht in Bagram. Het aantal Fransen binnen de ISAF zal na aankomst zijn opgelopen tot 232.

Het vertrek van de voorhoede van Nederlandse militairen naar Afghanistan is uitgesteld, zo werd gisteren bekend.

De 32 militairen zouden oorspronkelijk vandaag met twee transportvliegtuigen naar Kabul reizen. Door hevige sneeuwval in Turkije is het echter niet mogelijk de daar noodzakelijke tussenlanding te maken.