Weltmeister

Het gaat niet goed met Louis.

In het televisieprogramma Oog in Oog maakte de demissionaire bondscoach bekend dat hij in Kopenhagen negen of tien mooie vrouwen uit het hotel heeft laten verwijderen. Van Gaal: ,,Ik houd er niet van als dergelijke figuren de concentratie voor een wedstrijd verstoren. Het was trouwens nog vrij moeilijk om de vrouwen te laten verwijderen, want een hotel is openbaar terrein.''

Rare ontboezeming.

Sommige affaires moet je gewoon laten doodbloeden, maar uitgerekend Louis van Gaal rakelt de Kira Eggers-soap zelf op met een welhaast gedetailleerde verslaggeving die Evert ten Napel in zijn beste jaren niet had kunnen nabootsen. Het is nu echt helemaal waar: Kira Eggers bestáát. Wat heeft Louis bezield om uit de school te klappen? Ik vond het al zo vreemd dat hij zich door het jaren-vijftigmeisje Astrid Joosten had laten verleiden tot een dialoog der ingewanden. Dat was niet des Van Gaals. Zijn hele leven is Louis van het bevel geweest, waarom dan nu, opeens, de ogen luiken tot een ingetogen mijmering? Rare kronkel. Nou ja, bomen met kerstballen in huis maken wel meer mensen week.

Het mysterie van Kopenhagen wordt met de dag groter.

Hoe heeft de bondscoach die negen of tien vrouwen eruit laten zetten? Heeft hij zelf een handje geholpen? Louis is temperamentvoller dan een stal fokstieren in Galicië, maar in vrouwelijk gezelschap is hij altijd een heer geweest. Galant tot op het bot. Zijn respect voor courtisanes is gering, maar het gaat hem zeker te ver om zo'n dame van lichte zeden met de haren te grijpen tot ze, ontdaan van wimpers en nagels en decolleté, drie verdiepingen lager comateus de ogen sluit.

Wie heeft het vuile werk opgeknapt?

Ik denk: Rob de Leede. De voorlichter van de KNVB is voor zijn bazen wat Ab Doderer voor wijlen Freddy Heineken was: bid- en schopstoel in één persoon. Rob is niet echt een vrouwenman. Wellicht heeft hij eerst nog aan Van Gaal gevraagd: ,,Hoe zien ze er uit, mijnheer?'' Maar als de plicht roept, staat deze anonieme reus van de KNVB er altijd. In zijn heilige vuur voor Oranje gooide hij terstond alle schroom van zich af, spuugde in de handen, stoof de koninklijke suite binnen en ging als een wildeman negen of tien vrouwen te lijf.

Of Rob de Leede in het gevecht op leven en dood zwaar gewond is geraakt, zullen we nooit weten. Rob is namelijk altijd zwaar gewond, ook als hij een oestertje slurpt in Hotel l'Europe. Rob is het liefste litteken dat ik ken.

En hij kan wél zwijgen. Van hem zullen we niet horen dat er van die negen of tien mooie vrouwen een Xaviera-Hollandertype op een groot kussen te kronkelen lag. Of een dame met Vietnamese jukbeenderen. Of een zwarte griet uit Mozambique. Of een Drentse del met een Deens accent. Rob gaat niet in talkshows zitten en al helemaal niet bij een mevrouw die er wellicht van droomt om een dag, desnoods een half uur, Kira Eggers te mogen zijn. Rob de Leede is de grafkelder van Zeist.

Wat we in het inmiddels beruchte televisieprogramma van de Vara ook nog konden vernemen, is dat Van Gaal al vijf aanbiedingen heeft om zijn trainersloopbaan voort te zetten. Zowaar bij één Nederlandse club. FC Twente? Willem II? FC Groningen? PSV? Doe maar niet, Louis. Voor je het weet moet je vijftig, misschien wel zestig mooie vrouwen uit de Herdgang laten wegranselen. Dat leidt alleen maar af.

Van Gaal kon ook nog naar het WK, zei hij. Ik geloof hem op zijn woord. En waarom weet ik niet, maar ik moet nu aan Duitsland denken. Louis van Gaal bondscoach van de Mannschaft: aan chemie geen gebrek. Een vrouwenplaag in het Duitse Hoenderloo is ondenkbaar. De nationale hymne galmt bij Duitse voetballers nog uit elke spier, wreef en kleine teen. Weltmeister: volmaakter kan een woord niet bekken als Louis het uitspreekt. Ernst Happel kon het ook zo mooi zeggen: Weltmeister! Het is een schitterend woord voor gebeitelde mensen, zonder gedoe en zonder genade. Een woord voor wie zonder berouw en zonder spijt is. Jááá! Ik zie hoe de lettertjes langs de broekspijpen van Louis omhoog dansen tot ze zich weer hechten als een nooit geziene gloed van geluk in de ogen. Ik gun het Louis zo.

Wat jammer dat Rob de Leede niet mee kan.

    • Hugo Camps