Vliegenthart wil strenge regulering

Margo Vliegenthart, staatssecretaris van sport, overweegt een grensoverschrijdende aanpak van verontreinigde voedingssupplementen te bepleiten bij haar ambtgenoten binnen de Europese Unie.

Als het aan haar ligt wordt daar dan ook het internationale dopinginstituut WADA bij betrokken. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de staatssecretaris danig geschrokken van de uitkomst, dat in 25 procent van de voedingssupplementen die deelnemers aan de Olympische Winterspelen gebruiken, dopinggeduide stoffen zijn aangetroffen. Vliegenthart meent dat uit het onderzoek nog maar eens de noodzaak voor een classificatiesysteem is gebleken. Het voordeel is in dat geval de preventieve werking, zodat de sporter zijn onschuld niet achteraf hoeft te bewijzen.

Als uit de definitieve resultaten van het onderzoek mocht blijken, dat de meeste voedingssupplementen zijn voorzien van verboden stoffen en niet zijn vervuild, wil Vliegenthart de lijst met aangetroffen bestandsdelen openbaar maken en de branche tot waarschuwingen verplichten.

Die kans moet niet worden uitgesloten, want Frits Kessel, medische adviseur van de sportkoepel NOC*NSF, verklaarde gisteren dat de hoge score vooral gezocht moet worden in de aangeleverde substanties en zeker niet in de vervuiling van de productielijn als gevolg van reststoffen. Hij wijst er in dat verband op, dat in sommige producten oosterse kruidenextracten een zeker gevaar schuilt. In ginseng zit bijvoorbeeld efedrine en in groene thee cafeïne. Alleen dat staat niet op de bijsluiter vermeld. Kessel meldde dat er naast efedrine en cafeïne ook een vorm van pro-hormonen en een aan amfetamine gerelateerde stof in de voedingssupplementenn is aangetroffen. Kessel: ,,In meerderheid in hoeveelheden die niet tot een positieve uitslag zou leiden. Maar in enkele gevallen was er wel sprake van verontrustende resultaten. We hebben twee ploegen als de donder geadviseerd onmiddellijk met het gebruik van die middelen te stoppen.''

Namens de branchevereniging Natuur- en gezondheidsProducten Nederland (NPN) laat voorzitter Theo van Rooij weten, dat zijn organisatie als een informatie- en analysesysteem in de steigers heeft staan. Hij verwacht dat de producenten van voedingssupplementen bereid zullen zijn tot zelfregulering. Hij is alleen verrast over de vroege bekendmaking van de cijfers, omdat het onderzoek nog niet is afgerond en de uitkomsten alleen bij de betrokken sporters en dokter Kessel bekend zijn. Van Rooij: ,,En zo lang er officieel nog niets bekend is, kan ik niet inhoudelijk op de materie ingaan en slechts vertellen dat ik geschrokken ben van die 25 procent. We hebben volgende week overleg met alle instanties en dan hoop ik volledig ingelicht te worden.''

Het onderzoek, uitevoerd door RIVM en TNO, is gedaan naar aanleiding van de dopingzaken van de voetballers Frank de Boer en Edgar Davids. Zij werden betrapt op nandrolon en gaven als mogelijke oorzaak vervuilde voedingssupplementen aan.

    • Henk Stouwdam