Van reisje langs de Rijn tot Sahara

Directeur/eigenaar Joop ter Haar van reisorganisatie Oad treedt per 1 april terug. Hij wordt opgevolgd door vice-president Geert-Willem Boven van Martinair.

Op 69-jarige leeftijd heeft de ratio het bij Joop ter Haar eindelijk van de emotie gewonnen. De directeur/eigenaar van Oad trekt zich na 36 jaar terug uit de dagelijkse leiding van de reisorganisatie. Emotioneel is hij nog niet zo ver (,,ik voel mij nog net zo gezond als tien jaar geleden''), maar het verstand besliste anders. Op oudjaarsdag 2001 hakte hij de knoop door. ,,Jazeker, ik heb goed geslapen.''

Joop ter Haar, nummer 110 op de Quote 500-lijst met een geschat vermogen van 300 miljoen gulden, noemt zichzelf een `busboer'. Het is een geuzennaam voor een man die in zijn geboorteplaats Borne opgroeide met de geur van dieselolie. Vader Gerard ter Haar, plaatselijk bekend als `Bussen ter Haar' kocht in 1924 een T-Ford autobus, waarmee het ontstaan van de Overijsselsche Autobusdiensten (Oad) een feit was. Als jochie werd Joop ter Haar in alle vroegte uit bed getrommeld om bussen schoon te maken. Later toerde hij als chauffeur/reisleider door heel Europa voordat hij zitting mocht nemen in de directie. In 1966 nam hij het bedrijf over. ,,Mijn vader maakte maar één afspraak. Eén keer per week kwam hij langs om de leuke dingen te horen. De problemen moest ik zelf maar oplossen.'' Precies zo wil Joop ter Haar het ook doen met zijn opvolger Geert-Willem Boven. Ter Haar wordt president-commissaris van de Oad Groep maar zal zich niet intensief bemoeien met de dagelijkse gang van zaken.

Van Boven (46) wordt verwacht dat hij het marktaandeel van Oad op het gebied van vliegvakanties verhoogt. Oad beschikt met 170 bussen over het grootste touringcarpark van Nederland en verzorgt nog altijd het streekvervoer in delen van Oost-Nederland; de groei zit in de vliegvakanties. Boven: ,,De toekomst ligt in het ver-weg toerisme''. Oad heeft naam gemaakt met vakantiereizen naar bijvoorbeeld Bali en Mexico, maar het marktaandeel van vliegreizen naar meer gangbare landen als Spanje en Griekenland blijft steken bij een paar procent. Boven, die voordat hij vice-president bij Martinair was achttien jaar bij KLM werkte, heeft volgens Ter Haar de expertise op luchtvaartgebied die bij Oad onvoldoende aanwezig is.

De zoektocht naar een opvolger heeft zo'n vier jaar geduurd. Beoogd opvolger Ben Christiaanse (afkomstig uit de bankwereld) hield het slechts een jaar bij Oad vol, zoon Julius (28) is nog altijd niet rijp voor het grote werk en de verschillende externe kandidaten met wie Ter Haar de afgelopen tijd sprak, ,,voelden de bedrijfscultuur niet aan''. Ter Haar: ,,Er zaten echt kanjers bij, vaak van beursgenoteerde ondernemingen maar die willen vooral scoren. Bij ons staat niet de rentabiliteit maar de continuiteit voorop.''

Wat Ter Haar betreft staat één ding vast. Oad blijft een zelfstandige Nederlandse reisorganisatie met het hoofdkantoor in Holten. Het bedrijf is de laatste vijf jaar sterk gegroeid. Met een omzet van meer dan 500 miljoen euro en 666.000 vervoerde passagiers is het doorgedrongen tot de top-drie van reisorganisaties in Nederland. ,,Wij hebben bewezen dat je ook op eigen kracht kunt groeien'', zegt Ter Haar.

De groei kwam autonoom en via acquisities tot stand. Oad is geheel of deels eigenaar van Bex reizen, Sindbad (actieve vakanties), Cycletours (fietsvakanties) en SRC dat zich toelegt op culturele reizen. Het diverse aanbod van reizen naar verschillende werelddelen maakt Oad volgens Ter Haar minder kwetsbaar. ,,Plotselinge politieke of sociale onrust in bepaalde vakantielanden blijft altijd een probleem voor de reiswereld. Maar wij hebben de risico's verkleind'', aldus Ter Haar.

Oad, dat in de jaren zeventig begon met het `reisje langs de Rijn' en in de jaren negentig een busreis door de Sahara organiseerde, is recent bekroond als meest innovatieve Nederlandse touroperator. Voor Ter Haar is het min of meer vanzelfsprekend.

Zijn opvolger Boven kijkt er iets anders tegenaan. ,,Het is een last op mijn schouder om dit te kunnen continueren.''