Van Raaij blust binnenbrand PSV

Bij PSV is het eerste incident in het nieuwe jaar al een feit. Acht spelers hebben zich uitgesproken tegen trainer Gerets, maar gaan over tot de orde van de dag.

Met verbeten trekken om de mond heeft PSV-voorzitter Harry van Raaij gisteravond getracht de interne strubbelingen in de spelersselectie voor de buitenwacht terug te brengen in normale proporties. In zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie concludeerde hij dat de media probeert de landskampioen een crisis aan te praten. En daarmee doelde Van Raaij op de berichtgeving over een peiling in de spelersgroep door aanvoerder Mark van Bommel die uitwees dat acht toonaangevende spelers in de selectie geen vertrouwen meer hebben in trainer Erik Gerets. ,,Zwaar overdreven om daar zoveel ophef over te maken'', bagatelliseerde Van Raaij.

Later liet de preses ogenschijnlijk blijken niet al te zwaar te tillen aan `Het Geheim van De Herdgang' dat tot verbijstering van de betrokken spelers uitlekte. ,,Als je bijna drie jaar met elkaar optrekt is het toch normaal dat je strubbelingen krijgt'', meende Van Raaij. Op de vraag of deze zaak invloed heeft op de technische structuur die hij in zijn gedachten had voor het nieuwe seizoen, antwoordde de Brabander echter dat hij de uitkomst van de opmerkelijke enquête zal bespreken met zijn bestuur, de raad van commissarissen en de directe betrokkenen.

Vooralsnog stelt Van Raaij zich vierkant op achter trainer Gerets. Daarmee voldeed de voorzitter aan zijn taak om de club voor publiek, sponsors en spelers in rustig vaarwater te loodsen. 's Ochtends had hij ook tegenover de selectie in een gloedvol betoog erop gehamerd dat het afgelopen moet zijn met het interne gekonkel. PSV speelt immers nog mee op drie fronten (UEFA Cup, beker en competitie) en de strijd om de prijzen mag niet negatief worden beïnvloed. De spelers konden zich daar wel in vinden. Tenslotte was het een minderheid geweest in de selectie van 25 spelers die zich resoluut tegen Gerets had uitgesproken. Er was van tevoren afgesproken dat er zou worden overgegaan tot de orde van de dag als er geen meerderheid zou zijn tegen de trainer, zo verklaarde Van Bommel gisteravond.

Eerder dit seizoen bleek al dat de communicatie tussen een aantal PSV'ers en de succestrainer veel te wensen overliet. Daardoor werd Erwin Koeman ten koste van Ernie Brandts als assistent van Gerets aangesteld.

Van Raaij zou niet voor zijn taak berekend zijn als hij de recente signalen volkomen negeert. Er was ook nog een aantal dat zich neutraal opstelde en zich dus ook geen voorstander toonde van een verdere samenwerking met Gerets.

Maar Van Raaij vroeg zich gisteren toch openlijk af hoe serieus hij deze kwestie moet nemen. Misschien wel de helft van de acht `rebellen' speelt volgend seizoen bij een andere club. Mark van Bommel, Mateja Kezman en Kevin Hofland worden genoemd om aan het eigen van het seizoen naar het buitenland te vertrekken. Met name met de transfer van Van Bommel, die zich inmiddels heeft aangesloten bij het bureau Sport-Promotion van manager Rob Jansen, wordt bij PSV ernstig rekening gehouden. Van Raaij: ,,Bepaalde spelers van nu voetballen morgen in het buitenland. Negentig procent van de huidige spelersgroep is over twee jaar weg. Elke peiling die je maakt moet je in een tijdsbeeld zien.''

In zijn pogingen de binnenbrand op de Herdgang te blussen, wees Van Raaij erop dat hij het resultaat van de peiling beschouwt als een normaal groepsproces. ,,Als je gaat inventariseren zie je bij elke club dat er spelers uit karakterologisch oogpunt of uit teleurstelling voor hun reserverol zich tegen de coach keren. Er is pas sprake van een crisis als de volledige selectie de trainer wegstemt. Om te begrijpen wat hier zoal is gebeurd zou je het groepsproces bij PSV eens uitgebreid moeten analyseren.''

Hoewel PSV afgelopen seizoen de landstitel prolongeerde kon Van Raaij een groot aantal minpunten opsommen waarvoor de club in zijn optiek de ogen niet mocht sluiten. Hij noemde in zijn nieuwjaarsrede de ongeregeldheden rond de thuiswedstrijd tegen Kaiserslautern (hekincident), de verloren bekerfinale tegen FC Twente, de slechte competitiestart van dit seizoen, de uitschakeling in de eerste ronde van de Champions League en de wél gespeelde wedstrijd tegen Nantes op 11 september, waarvoor hij zijn excuses aanbood. ,,Maar anders had de UEFA ons voor twee jaar uitgesloten van internationaal voetbal. De Europese voetbalunie liet weer eens na adequaat te handelen op een tijdstip dat dit gewenst en noodzakelijk was.''

Volgens Van Raaij is het Nederlandse voetbal op het gebied van bijvoorbeeld jeugdopleiding het slachtoffer geworden van de remmende voorsprong. ,,Een en ander schreeuwt om een adequaat topvoetbalbeleid'', vindt de PSV-voorzitter. Van Raaij pleit voor een commissie van wijze, onafhankelijke mannen die op internationaal terrein een reddingsplan gaat ontwikkelen voor de kleine voetballanden in Europa. ,,Want topvoetbal wordt straks in Europa nog maar in een beperkt aantal landen gespeeld. Landen als Nederland, België, Schotland, Portugal en Denemarken hebben met de Euro League een eerste aanzet gegeven, doch gingen bij de UEFA onder applaus van de bonzen van de nationale bonden af door de zijdeur. Zij zullen nu steeds verder wegzakken.''