Turkish Delight

Hoewel geen rockland bij uitstek, kende Turkije eind jaren zestig al talloze beatgroepen. Ze lieten zich door Britse voorbeelden als The Shadows en The Animals inspireren tot ruige gitaarmuziek met een onmiskenbaar oosterse, melancholieke ondertoon. Hun singles waren buiten Turkije nauwelijks verkrijgbaar. Door de inspanning van het Bredase verzamelaarslabel Grey Past kunnen we er nu kennis van nemen op de cd Turkish Delight. In de meeste van de 26 nummers schemert de Turkse cultuur onwillekeurig door, zoals bij de groep Cem Karaca & Apaslar die volksmuziek combineerde met stuwende beatritmes.

In 1967, toen The Beatles met sitar en Indiase invloeden rommelden, waren er in Turkije al volop beatgroepen die oosterse melodieën combineerden met psychedelica. Anderen beperkten zich tot covers, zoals Mavi Isiklar met een curieuze, Turkstalige versie van Shocking Blue's Send me a postcard op dit indrukwekkende staaltje van pop-archeologie.

Turkish Delight: 26 Beat, Psych & Garage Ultrararities From Beyond The Sea Of Maramara. Grey Past Records