Trouwe hond Clintons `spindoctor'

Ook tijdens de seksschandalen bleef Clinton populair, dankzij hond Buddy die woensdag werd doodgereden, meldt Paul Steenhuis

Met wie zat Bill Clinton in de grappige video over zijn `laatste dagen als president van de VS' voor de tv de Disney-tekenfilm 101 Dalmatiërs te bekijken? En met wie samen moest hij daar hard om lachen? Met Buddy, de chocoladebruine labrador retriever, die afgelopen woensdag doodgereden werd door een auto bij het huis van de Clintons in Chappaqua (New York).

Zoals de dood van de borderterriër van koningin Beatrix, Miss Pepper, in 1992 een golf van medelijden in Nederland tot gevolg had – het hondje was gestikt in een konijnenhol in de tuin van paleis Huis Ten Bosch en de Rijkvoorlichtingsdienst liet weten dat `de koningin erg gehecht was aan haar hond' – zo is de dood van Buddy wereldwijd betreurd.

Wat geen politieke adviseur of `spindoctor' voor elkaar kreeg toen Clinton, geplaagd door sekschandalen, steeds minder populair werd als president van de Verenigde Staten, dat lukte Buddy. Clinton kreeg de hond als puppy in 1997 en noemde hem naar een favoriete oom, dat jaar overleden. Onmiddellijk sprongen Clintons populariteitscijfers omhoog: de Amerikanen beoordeelden hem als `warm en gevoelig' na beelden van Clinton die met zijn jonge hond in de tuin van het Witte Huis speelde.

Buddy zelf werd populairder dan Socks, de Witte-Huiskat van de Clintons. Er zijn beroemde scènes dat Socks boos blazend tegenover een blaffende Buddy in de Witte-Huistuin staat. Buddy werd First Pet, presidentieel huisdier. Er verscheen een jaar na Buddy's entree in het Witte Huis zelfs al een boek over de hond en over Socks met brieven van Amerikaanse kinderen aan beide presidentiële huisdieren.

Er is wel gespeculeerd dat Clinton expres een leuke hond heeft genomen, om public relations-redenen. Hij motiveerde de aanschaf zelf met een citaat van president Truman: ,,Als je een vriend in Washington wil, dan moet je een hond nemen.''

Op voorspraak van filmster Doris Day, zoals Brigitte Bardot een belangrijk dierenbeschermster, werd Buddy in 1998 gecastreerd. Aanleiding voor de BBC om te melden dat Buddy in tegenstelling tot zijn baas niet het gevaar liep om beschuldigd te worden van achter de meiden aanjagen.

,,Wij zijn diep bedroefd over de dood van Buddy,'' liet een woordvoer van de Clintons gisteren weten, ,,Hij was een trouwe vriend en bracht ons veel vreugde. We zullen hem echt missen.''