TF1 wil de buitenlandse markt op

TF1, Frankrijks grootste tv-omroep in de vrije ether, moet zich buiten de verzadigde binnenlandse markt wagen. Het probleem is dat zich ook in het buitenland weinig mogelijkheden voordoen.

Het concern, dat in handen is van het Franse bouw- en telecombedrijf Bouygues, heeft een balans met veel eigen vermogen. In Frankrijk zelf is TF1 nu met een volledig pakket themakanalen in alle uithoeken van het tv-spectrum vertegenwoordigd. Daarnaast is het concern medebeheerder van de op twee na grootste betaaltelevisiezender in het land. Het enige alternatief is de buitenlandse markt.

Maar de mogelijkheden zijn schaars. Het enige belang dat onmiddellijk kan worden overgenomen is de 25 procent die Kirch bezit in het Spaanse Telecinco, de meest winstgevende tv-omroep van Europa. Maar Telecinco wordt gecontroleerd door Silvio Berlusconi's Mediaset, dat niet van plan is zich terug te trekken. Daarom kan een investering hier alleen maar een financiële belegging zijn. Maar als het om geld verlegen Kirch bereid is een flinke korting te berekenen op de waarde van het belang, dat op bijna 500 miljoen euro geschat wordt, dan kan dit in afwachting van iets anders een goede overeenkomst zijn voor TF1.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld