Sultana

Als je oogt als een kruising van Medea en Pipi Langkous en je je naam deelt met zoete krenten, wat doe je dan?

Rappen in het Turks, zo blijkt bij beluistering van Cerkez Kizi, al duiken er al in het eerste liedje van Sultana enkele Engelse woorden op. De opnamen voor deze vlotte cd werden dan ook grotendeels in NYC gemaakt.

Enkele folksy intermezzi met onder andere klarinet en darboeka dragen het stempel Istanboel, maar de volvette beats en knorrende bassen plus de samples en scratches klinken niet anders dan in andere hip-hop. Dit is een typische producersplaat waarbij het meissie er vooral bij lijkt gesleept om het zakie te verkopen.

In het bonkige 'Kaymak' wordt de liefelijk reciterende Sultana (Aktürk) zelfs bruut in de marge gedrukt door types als 'Ab Divine' en ' Bob King' die (beter) weten hoe je goud moet laten rinkelen.

De boodschap is overduidelijk: Turkije is goed voor de krenten in de pap maar het is Amerika dat de lakens uitdeelt; in de NATO en in de muziek

Cerkez Kizi (Doublemoon 0010)