Roemenië maakt werk van strijd tegen corruptie

Corruptie is met ingang van het nieuwe jaar in Roemenië een onvergeeflijk misdrijf, maar als je elf kinderen hebt of naar de dokter moet, ligt dat kennelijk toch weer anders. Dat maken Roemenen tenminste op uit het feit dat president Iliescu drie, wegens corruptie veroordeelde, bajesklanten ter gelegenheid van het nieuwe jaar toch gratie verleende.

De kinderrijke vader – tevens echtgenoot van een werkloze vrouw mocht naar huis om voor zijn kinderen te gaan zorgen en de twee anderen mochten gaan om zich medisch te laten behandelen. ,,Het staatshoofd begint een anticorruptiecampagne en ... verleent gratie aan drie corrupte mensen'', riep het dagblad Evenementul Zilei prompt verontwaardigd in zijn opening.

Midden december verklaarde president Ion Ilescu dat het definitief uit moest zijn met de corruptie en misdaad in zijn land. Wie te maken kreeg met corrupte rechters, politieagenten, artsen, douanebeambten of andere overheidsdienaren kreeg opdracht om daar onmiddellijk aangifte van te doen. De maat was vol, riepen president Iliescu en premier Nastase in koor. Woorden die vooral bedoeld leken voor de oren van de NAVO en de EU ten bewijze dat Roemenië er echt alles aan doet om van zijn corrupte imago af te komen.

In het voortgangsrapport dat de Europese Commissie in november uitbracht werd corruptie bij de rechterlijke macht nog aangewezen als een fundamenteel probleem van Roemenië. Ook de NAVO maakt zich zorgen over de corrupte gewoontes van overheid en bedrijfsleven in de kandidaat-lidstaat. In november van dit jaar zal de NAVO bepalen of Roemenië rijp is om toe te treden tot het bondgenootschap. President Iliescu en premier Nastase, beiden vertegenwoordigers van de ex-communistische sociaal-democraten, willen alles op alles zetten om voor dat examen te slagen. Het moet de eerste stap richting Europa worden.

Dat het menens is merkte ook faillissementsrechter Rosca uit Oradea die bij verstek veroordeeld werd tot elf jaar gevangenisstraf omdat ze zich ruim 30.000 dollar had laten uitbetalen in ruil voor een gunstig vonnis. Ook verschillende privatiseringen zoals die van het Roemeense telecombedrijf worden kritisch tegen het licht gehouden.

Media en oppositie volgen de kruistocht van de ex-communisten, die zelf ook niet slecht verdiend hebben sinds de val van het communisme, met argusogen. Dat het speelveld van de rechtstaat nog betrekkelijk klein is, merkten twee misdaadverslaggevers van het genoemde Evenementul Zilei vlak voor het nieuwe jaar. Op een kruispunt in het centrum van Boekarest werden ze klem gereden en door onbekenden in elkaar geslagen. Een van de twee werd met een scheermesje bewerkt. Een criminele afrekening zegt de krant, maar de politie wil zijn handen niet branden en houdt het veilig op een `vechtpartij na cafébezoek'.