Roels tweede Shell-topper die vroeg vertrekt

Voor de tweede keer in twee jaar stapt een bestuurder van de Koninklijke/ Shell Groep voortijdig op. Harry Roels gaat weg na slechts twee jaar in het hoogste bestuur te hebben gezeten.

Een leeftijd van 53 jaar lijkt wat vroeg voor een pensionering, maar Harry Roels heeft wel al dertig dienstjaren bij 's werelds op één na grootste olieconcern achter de rug. Hij vertrekt per 30 juni dit jaar uit de raad van bestuur. Om persoonlijke redenen.

Shell, 60 procent Nederlands en 40 procent Brits, heeft veel veranderingen gezien in de afgelopen jaren. In het comité van directeuren van vijf man, het machtigste orgaan van het bedrijf, zijn de Britse president Philip Watts en vice-president Jeroen van der Veer inmiddels de oudgedienden. Zij zijn sinds 1997 in hun huidige functie actief.

Harry Roels zal in de zomer van dit jaar uit het comité stappen en Shell na dertig dienstjaren verlaten, zo maakte het concern gisteren officieel bekend. Hij volgt daarmee in de voetsporen van Maarten van den Bergh, die begin 2000 plots vertrok.

Van den Bergh, die bestuursvoorzitter was van Koninklijke Olie (de Nederlandse tak van het concern) en vice-voorziter en financieel directeur van het comité, stapte op met de verklaring dat hij meer tijd wilde hebben voor zijn familie. In datzelfde jaar accepteerde hij vervolgens de functie van non-executive chairman, een functie die vergelijkbaar is met die van president-commissaris in Nederland, bij de Britse bank Lloyds TSB. Ook werd hij comissaris bij British Telecom, het concern waar vorige maand de Nederlander Ben Verwaayen werd benoemd als de hoogste man. Van den Bergh zelf heeft altijd gezegd dat hij wegging omdat hij wel eens een weekend thuis wilde zijn, maar er waren destijds ook betrokkenen die zeiden dat er onderlinge irritaties waren in het comité die het vertrek van Van den Bergh hadden bespoedigd.

De officiële persverklaring van Shell zegt nu dat Roels weggaat om ,,persoonlijke redenen'' en woordvoerders van het concern weigerden nadere uitleg. De bestuurder zelf was niet beschikbaar voor commentaar.

De 53-jarige Roels heeft een lange carrière bij Shell achter de rug, en zit pas sinds twee jaar in zijn huidige functie in het bestuur. Roels werd in 1999 groepsdirecteur van Shell en lid van het comité van directeuren. Hij was in het bestuur verantwoordelijk voor de activiteiten in de sectoren gas en elektriciteit, de informatietechnologie, busines-to-business en de regio's in het oosten van Azië, en Australië. Shell zei gisteren dat er nog geen beslissing is genomen over de opvolging. Naast Roels zitten er momenteel nog twee Nederlanders en twee Britten in het comité.

Analisten zeiden niet te verwachten dat het vertrek van Roels grote gevolgen zal hebben voor het bedrijf of de koers van de aandelen. ,,Shell heeft vorige maand nog zijn strategie uiteengezet. Dat is waar men naar kijkt en daar zal niets aan veranderen'', zegt analist Paul Vaneetvelt van Delta Lloyd Securities in Antwerpen. De aandelen van Shell in Amsterdam sloten gisteren op 54,80 euro, een verlies van een dubbeltje ten opzichte van het slot van donderdag. De sector gas, waar Roels verantwoordelijk voor is, is belangrijk voor Shell, dat graag zijn gasactiviteiten verder wil uitbreiden.

Roels begon in 1971 bij Shells interne opleidingsprogramma, direct na zijn studie in Leiden. Hij heeft een internationale carrière achter de rug en werkte in Noorwegen, Turkije, Brunei en Groot-Brittannië.

    • Heleen de Graaf