Renovatie van Berlaymont nog weer duurder

De renovatie van het kantoor van de Europese Commissie in Brussel overschrijdt de begroting vijf maal en is zes jaar achter op schema. Dat schrijven twee Belgische senatoren in een gisteren verschenen rapport. De opknapbeurt van het Berlaymont, dat uitgroeide tot symbool van de Europese Unie, zou nu alles bij elkaar 30 miljard Belgische frank (ongeveer 800 miljoen euro) kosten en pas in 2004 klaar zijn. Het in 1969 gebouwde `Berlaymonster', zoals het door ciritici wordt genoemd, werd in mei 1991 ontruimd nadat asbest werd aangetroffen. Het renovatiewerk wordt uitgevoerd door Berlaymont 2000, een bedrijf dat voor 70 procent van de Belgische staat is en voor 30 procent van twee Belgische banken. ,,We zien een explosie van de kosten'', zei senator Vincent van Quickenborne gisteren. ,,Het is verbazingwekkend dat de vorige regering het probleem niet heeft opgelost en verschrikkelijk dat de huidige regering de zaak niet serieus neemt.''