Peso wordt gedevalueerd

De nieuwe president van Argentinië, Eduardo Duhalde, heeft gisteren onomwonden bevestigd dat hij aanstuurt op een devaluatie van de nationale munteenheid, de peso. ,,Devaluatie is een uitgemaakte zaak'', aldus de president in een toespraak tot ondernemers.

Duhalde, de vijfde president in tien dagen tijd, wilde nog geen verdere bijzonderheden geven over zijn plannen om het land uit de ernstige financiële crisis te halen. Die komen pas naar buiten als de twee kamers van het Argentijnse Congres dit weekeinde hun goedkeuring eraan hebben gegeven. Bij aanvaarding van de plannen komt een eind aan een wet die de koers van de peso tien jaar heeft gekoppeld aan de dollar in een verhouding van één op één. Verwacht wordt dat er een devaluatie komt van ongeveer 35 procent. Naast de nieuwe officiële koers komt er vermoedelijk ook een vrij zwevende koers die wordt bepaald door vraag en aanbod. Importeurs van essentiële goederen zouden tegen een gunstige koers dollars kunnen kopen.