Opnieuw probleem met drinkwaternet

In het nieuwe Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn zijn gisteren opnieuw problemen ontstaan met het drinkwaternet. Enkele bewoners kregen maag- en darmklachten van het kraanwater.

Nadat bewoners klaagden over de kwaliteit van het water werd er een onderzoek ingesteld. In een van de woningen bleek er huishoudwater uit de drinkwaterkraan te komen. Leidsche Rijn kent een dubbel waterleidingnet: huishoudwater voor de was, het toilet, het sproeien van de tuin en het wassen van de auto en drinkwater voor consumptie.

In december kwam het minder gezuiverde huishoudwater ook al een keer terecht in het drinkwaternet. Dat was het gevolg van een fout van een medewerker van waterleidingbedrijf Hydron. Tientallen mensen liepen toen maagproblemen en darmklachten op door besmetting met de e-colibacterie. Negenhonderd huishoudens moesten bijna twee weken lang hun drinkwater voor consumptie koken.

De Utrechtse GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten toen een onderzoek te doen naar gezondheidsklachten van de bewoners. Zo werd de ontlasting van de getroffen bewoners onderzocht. De E-coli-bacterie komt in de provincie Utrecht gemiddeld twee keer per jaar voor. De gevolgen van een besmetting zijn dezelfde als bij een fikse buikgriep. De bacterie is volgens de GGD niet levensbedreigend.

Volgens waterleidingbedrijf Hydron Midden Nederland beperkt het probleem zich nu tot één woning. Toch is besloten om in het dubbele waterleidingsysteem alleen nog maar drinkwater aan te voeren. Dit om alle risico's uit te sluiten en het hele systeem te controleren op eventuele fouten. Dat gaat volgens een woordvoerder waarschijnlijk enkele weken duren.

Een andere aanleiding om de levering van huishoudwater vooralsnog te staken is het feit dat gisteren in de Rijn, van waaruit het huishoudwater wordt aangevoerd, een verontreiniging met een bestrijdingsmiddel is aangetroffen. Onduidelijk is nog om welke hoeveelheid en welke stof het precies gaat.

Volgens Hydron is het water op zich goed bruikbaar als huishoudwater, maar wenst het bedrijf ook om deze reden geen enkel risico te lopen. Leidsche Rijn is de grootste Vinex-wijk van Nederland. Sinds de oplevering klagen veel bewoners over gebrekkige voorzieningen.