Numansdorp - Helwijk

Joyce Roodnat wandelt door Nederland en de rest van de wereld. Deze week Numansdorp - Willemstad - Helwijk, onderdeel van het Floris V pad.

In de modder loopt het zwaar, ook voor de rotganzen. Over de volle breedte van een geploegde akker deinen ze voort, zij aan zij, in slagorde op zoek naar voedsel. Het wit onder hun staarten licht ritmisch op bij elke stap die ze zetten, net of ze petticoats dragen.

Ook voor de wandelaar is de modder van de Hoekse Waard goed te doen, als hij het tenminste aandurft zich net zo swingend te verplaatsen als de ganzen. De heupen los, de enkels stevig, dan laat het geglibber en geslurp van de natte grond zich bedwingen. Alleen bij de hekken, die nu eenmaal genomen moeten worden door wie de grasdijkjes wil volgen, is het uitkijken. Daar helpt het modderdansen niet, daar moet je je stevig vasthouden aan het hek, hoe oud en nat het ook is, zo dik is de blubber eronder en zo glad.

Aan de oever van het haventje van Numansdorp zaten de vissers onder hun grote paraplu's, dikke druppels kletsten om hun dobbers. Aan het Haringvliet zitten ze ook, maar hier is de kletterende regen gestopt. Onverwacht windstil is het, boven ons komt er blauw en oudroze in het grauw. De windmolens aan de overzijde staan stil.

Recht vooruit duikt uit de nevels de enorme Haringvlietbrug op – daar moeten we overheen.

Die brug valt niet tegen. Natuurlijk, het verkeer dendert dicht langszij, maar dat maakt er de kick niet minder op van het oversteken van zoveel water onder zoveel grotewolkenhemel, grijs aan landzijde, helder aan de kant van de zee. Daarna volgt tot en met de Volkeraksluizen een stuk mot-dat-nou-weg. Het ligt los van de snelweg, je hoort hem nauwelijks brommen, maar wat is het hier saai en braaf, afgeboord met schriele struiken. Je zou het snelverkeer bijna gaan missen – dan gebeurt er tenminste wat.

In de velden nabij Willemstad klinkt her en der een knal. Vuurwerk, zeggen we, maar de fazant weet beter: het zijn klapzoenen des doods. Hij vliegt op, strekt zijn staartveren en zet koers richting Haringvliet. Achter een rand bomen zien we een rij jagers zwikken. Drijfjacht. Zij aan zij, over de volle breedte van een geploegde akker marcheren ze. Met een hond met natte hangoren aan de hak, de handen in de zakken, het geweer onder de rechterarm met de loop schuin omlaag. Ze hebben, vandaag meegerekend, nog twee dagen om hazen en fazanten te schieten. Ze dragen groen. Geen petticoats.

Floris V-pad. Lange Afstands Wandeling 1-3, kaart 31-34. Numansdorp en Helwijk zijn per lijntaxi 169 te bereiken, reserveren: tel. 0800 0230033. OVV informatie: tel. 0900 9292.

    • Joyce Roodnat