Nationale boeken top tien

Voor het eerst verschijnt er een onafhankelijk, wekelijks overzicht van de best verkochte boeken in Nederland. De stichting CPNB publiceert de boeken top 10 vanaf vandaag in de nieuwe zaterdagsbijlage Leven &cetera van NRC Handelsblad.

,,Wij leveren de meest betrouwbare en nauwkeurige boekverkopenlijst op wekelijkse basis. Deze top 10 is de spiegel van het koopgedrag van de lezers in Nederland'', zegt directeur Henk Kraima van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). In die stichting zijn de Nederlandse uitgevers en de boekverkopers georganiseerd. ,,Samen met bureau Interview hebben wij eerder een onderzoekspoot opgezet, Boekmonitor. Alle boekwinkelketens, zoals AKO, Bruna en warenhuizen als V&D, en de boekhandelgroep Nederland, met ondermeer Scheltema, Donner en Libris, leveren ons elke week hun geautomatiseerde kassa-informatie aan. Die gegevens verwerken wij tot verkooplijsten van de honderd best verkochte boeken in Nederland. Een deel van deze gegevens was niet eerder vrij beschikbaar. In totaal beslaan we nu eenderde van alle boekverkopen in Nederland. Naarmate meer boekwinkels geautomatiseerde kassa-systemen krijgen, waarbij direct per computer gemeld wordt welk boek verkocht wordt, zal dat aandeel stijgen,''aldus Kraima.

Tot nu waren er alleen verkooplijsten van aparte winkelketens zoals AKO en Libris, die wekelijks een top 10 publiceren op basis van de verkoop in hun eigen winkels. Die afzonderlijke lijsten blijven bestaan. Ook verschillende bladen stellen op basis de verkopen van een select aantal boekwinkels een top 10 samen. ,,Die zijn vaak sterk literair georiënteerd'', aldus Kraima. ,,In onze lijst zijn literatuur, fictie en non-fictie samengevoegd, maar we kunnen ze naar onderdelen splitsen, omdat we ook de categorie registeren. Zo kunnen we dus in de kinderboekenweek zien of en welke kinderboeken goed verkocht worden.'' Om die reden is ook de CPNB/Boekmonitor lijst ontstaan, aldus Kraima: ,,Wij wilden als CPNB over een betrouwbaar meetinstrument beschikken.'' NRC Handelsblad publiceert, voorlopig bij wijze van een proef van enkele maanden, elke zaterdag de CPNB boeken top 10.

Leven &cetera: pagina 51

    • Paul Steenhuis