Moordenaar Zaanse al jaren dood

De vermoedelijke moordenaar van Sandra van Raalten, K.E., is in 1992 overleden. Dat heeft het openbaar ministerie van Haarlem gisteren bekendgemaakt naar aanleiding van nieuw DNA-onderzoek.

De 21-jarige Sandra Van Raalten werd op 30 november 1984 vermoord gevonden in een paskamer van de Zaanse kledingboetiek waar zij werkte. Tegen de vermoedelijke dader bestonden aanvankelijk verdenkingen, maar er was volgens de politie in 1984 onvoldoende bewijs tegen hem. E. werd later veroordeeld voor het met een baksteen doodslaan van iemand op de Dam in Amsterdam. Het OM in Haarlem zegt dat naar een mogelijk tweede betrokkene nog nader onderzoek wordt verricht.

Toen van Raalten op 30 november 1984 werd gevonden, was zij met repen gordijn vastgebonden aan handen en voeten, haar mond was dichtgesnoerd met een zakdoek. Ze was diverse malen gestoken en haar keel was doorgesneden.

De `paskamermoord' is in de loop der jaren schoolvoorbeeld geworden van slecht politieonderzoek. Zo noemde de Rotterdamse oud-hoofdcommissaris J.Blaauw in een interview in 1997 de afwikkeling van deze moordzaak een voorbeeld van ondeugdelijk politieonderzoek.

Het politieonderzoek kwam door gebrek aan nieuwe gegevens stil te liggen tot 1986, toen pakten de nieuw aangetreden hoofdinspecteurs H. Munting en F. Bouwman het onderzoek weer op. Zij concentreerden zich op de Zaanse fietsenhandelaar Rob van Zaane als belangrijkste verdachte.

Volgens de Utrechtse advocaat P. Doedens, die Van Zaane bijstond tijdens diens hoger beroep, hing justitie de totaal ongefundeerde theorie aan dat Sandra slachtoffer was geworden van een uit de hand gelopen sadomasochistisch spelletje. Doedens liet voor het gerechtshof in Amsterdam weinig heel van het politieonderzoek, Van Zaane werd vrijgesproken. Doedens bekritiseerde met name Bouwman. Deze politiechef, afkomstig van de verkeerspolitie was volgens Doedens ,,verblind door scoringsdrift''. De raadsman verweet de politie ook potentiële verdachten, waar onder K.E., te hebben laten lopen.

Bouwman was niet voor commentaar bereikbaar.