Marine Israël onderschept wapenzending

De Israëlische luchtmacht en marine hebben donderdag 500 kilometer ten zuiden van Eilat in de Rode Zee een voor de Palestijnen bestemd schip met wapens onderschept.

Dat heeft de Israëlische chef staf, generaal Shaul Mofaz, gisteren op een persconferentie in Tel Aviv meegedeeld.

Volgens Mofaz waren de meeste wapens afkomstig uit Iran. Hoewel woordvoerders van het Palestijnse zelfbestuur krachtig ontkennen ook maar iets met deze grote wapenzending te maken te hebben, zegt Israël dat het schip door de Palestijnen is gekocht en de kapitein ervan een officier van de Palestijnse politie is.

Israël zegt dat op de onderschepte boot 50 ton wapens werden gevonden waaronder antitankraketten, katoesja-raketten, mijnen, explosieven en munitie. De wapens waren in 83 kisten verpakt, die waren verborgen in een grote buis. De boot zou volgens de Israelische autoriteiten van plan zijn geweest via het Suez-kanaal de Middellandse Zee op te varen en voor de kust van Gaza de wapens in drijfbare cilinders in zee te droppen.

Het Palestijnse zelfbestuur zei gisteren dat Israël een connectie tussen de boot en de Palestijnen heeft verzonnen om de missie van de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni te torpederen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, die zich doorgaans gematigder opstelt jegens de Palestijnen dan premier Ariel Sharon, zei gisteren naar aanleiding van het onderscheppen van de wapenzending dat ,,dit een keerpunt is voor de Palestijnse autoriteit. Ze kunnen het spel niet blijven spelen. Ze moeten een strategische beslissing nemen om voor of tegen terrorisme te zijn''.

Peres zei volgende week een beroep op de internationale gemeenschap te zullen doen om Iran te verklaren tot een staat die terrorisme steunt.

Generaal Zinni is er ondanks de bootaffaire en de Israëlische inval in autonoom Palestijns gebied in geslaagd om het driehoeksveiligheidsoverleg tussen Israël, de Palestijnen en de CIA weer op gang te brengen. Of het hem zal lukken in het huidige klimaat van chronisch wederzijds wantrouwen ook diplomatieke vooruitgang te boeken, wordt in Israël ernstig betwijfeld. Voor Sharon blijft Arafat irrelevant en hij houdt hem met tanks gevangen in zijn kantoor in Ramallah. Indien daar geen verandering in komt, zal Arafat dinsdag het kerstfeest van de Grieks-Orthodoxe kerk in Bethlehem niet kunnen bijwonen. Sharon staat erop dat hij eerst de moordenaars van minister Ze'evi arresteert. Deze bevinden zich volgens Israël in Ramallah, en Arafat zou precies weten waar.