`Macho-imago schadelijk voor Reagans reputatie'

Het imago van `stoere man' dat de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan had, baarde zijn naaste medewerkers grote zorgen. Dat blijkt uit het archief van Reagan dat deze week in Californië deels openbaar werd gemaakt.

,,Het karakter van de president en zijn eigen stijl hebben ervoor gezorgd dat hij gezien wordt als een echte vent. Hoewel deze kenschets geholpen heeft bij mannelijke kiezers, heeft het voor schade gezorgd onder vrouwelijke kiezers'', aldus voorlichter Elizabeth Dole in een memo in 1982 aan topadviseurs van de president. ,,Een veelgehoorde vraag is of de president vrouwen wel serieus neemt.''

Reagan maakte tijdens zijn Witte Huis-jaren (1981-1989) veelvuldig gebruik van het imago dat hij als filmster had opgebouwd – een stoere man, zij het neerbuigend tegenover vrouwen. Door zijn ontwapenende charme was hij een populair president, ondanks gering politiek succes. Van Reagans wetsvoorstellen werd slechts 64 procent geaccepteerd, tegenover 74 procent van de voorstellen zijn voorganger Jimmy Carter.

Over de politieke ideeën van Reagan, onder meer over zijn visie op de Koude Oorlog of de Iran-contra-affaire, is in de vrijgekomen archieven nog weinig te vinden, maar op last van de Amerikaanse regering is een groot deel nog gesloten.

Het hele archief zou vorig jaar al worden ontsloten – volgens de Amerikaanse archiefwet blijven presidentiële archieven twaalf jaar dicht – maar het Witte Huis wilde eerst de ruim 68.000 pagina's doorlezen.

Sommige historici hebben daaruit opgemaakt dat de regering-Bush zich zorgen maakt over wat de archieven mogelijk onthullen over de huidige regering. Onder meer de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, en de chefstaf van het Witte Huis, Andrew Card, werkten voor Reagan.