Loungediscoën in Nijmegen

Lukas Keijser is op zoek naar het nachtleven van nu. Deze week: Nijmegen.

Een vip-podium, loungebanken, een enorme dansvloer, geen fooien of geld voor de jassen, en vooral een vreemde locatie. De Amsterdamse discotheek The Power Zone bevindt zich op een bedrijventerrein nabij de Bijlmer, tussen Carpetland en Gamma. In eerste instantie geen prettig idee om erheen te moeten, want het is ver buiten het centrum. Maar aan de andere kant: feesten gaan er lang door, want alleen daar in Amsterdam hebben ze een 22-uursvergunning. Er is volop parkeerruimte en het heeft ook wel iets spannends, aan komen rijden op een verlaten bedrijventerrein.

In Nijmegen is nu precies zo'n loungedisco gekomen, ook met gratis parkeerruimte en eveneens groot en eenvoudig ingericht. The Matrixx, zoals deze disco heet, ligt aan een meubelboulevard aan de rand van Nijmegen, die 's nachts donker afsteekt tegen verlichte flats van de nieuwbouwwijk Dukenburg. Tweeduizend man kunnen erin en om vijf uur gaat het er dicht, al kent Nijmegen geen vaste sluitingstijden.

Voordat The Matrixx er kwam, was het gebouw – dat is vormgegeven als een stereo-installatie met boxen – een concerthal: Nightlife. Die hield het een week of zes uit. Het publiek wilde er niet voor omrijden. Voor The Matrixx wel. Zo'n disco had Nijmegen namelijk nog niet. Er zijn daar disco's voor alternatievelingen en studenten en cafés voor rockers, maar voor jonge twintigers die van house houden was er zo goed als niets. Zij moesten naar Duitsland, Arnhem of de naburige dorpen.

Het is dan ook goed vol op de zaterdag voor oudejaarsavond. Er zijn veel mooie mensen en het publiek is niet te jong – aan de deur wordt streng gecontroleerd. DJ Jurgen, bekend van de Top 40, staat achter de draaitafels. Jongens hakken als gabbers of doen een halfslachtige poging daartoe, meisjes zijn gekleed in strakke truitjes. Extravagant is het publiek niet, op een enkel meisje in een leren jurk na. Een jongen die sexy danst met twee meisjes wordt door omstanders flink besproken. Bij de ingehuurde dansers, die zowel in kleding als beweging erg wild zijn, steekt de rest van de zaal zelfs wat flets af. Maar het geeft niet. De sfeer is relaxed, iedereen mag z'n gang gaan. En dankzij Jurgens stampende house is het een feestje. Als hij erom vraagt gaan alle handen uiteindelijk eensgezind de lucht in.

The Matrixx, Wychenseweg 204, Nijmegen, 024-3449948,

www.matrixx.nl

Lucas Keijser: lknrc.nl